DN Bornholm: Stop for øgede udledninger fra svineproduktion

DN Bornholm: Stop for øgede udledninger fra svineproduktion
Arkivfoto
| ABONNENT | 7. OKT 2020 • 13:34
Af:
anna sofie poulsen
christian prip
danmarks naturfredningsforening på bornholm
| ABONNENT
7. OKT 2020 • 13:34
SYNSPUNKT

I august i år havde Helle Munk Ravnborg et debatindlæg i Bornholms Tidende under overskriften: "Kommunen spiller hasard med vores sundhed og Danmarks miljøforpligtelser".

Indlægget er en markant kritik af kommunens tilladelse til at udvide en svineproduktion, der vil føre til næsten en tredobling af produktionens ammoniakudslip, selv om den bliver begrænset noget af kommunens krav om forskellige tiltag.

 
Vi har intet ønske om,
at der ikke skal være landbrug,
eller for den sags skyld
produktion af svin på Bornholm

 

Konsekvensen er desuagtet til at tage at føle på. Bornholms biodiversitet vil blive stillet ringere, og naturen vil blive belastet endnu mere, end den er i forvejen. Udvidelsen vil også yderligere belaste folkesundheden. Det skyldes den partikelforurening, som ammoniakudslip fører til.

I DN Bornholm er vi enige i Helle Munk Ravnborgs kritik. Det øgede ammoniakudslip har negativ betydning for den bornholmske natur.

Alligevel er der intet, der indikerer, at kommunens sagsbehandling, som grundlag for tilladelsen, er ukorrekt. En klage over kommunens tilladelse til den aktuelle udvidelse må således anses for udsigtsløs. De gældende regler er fulgt.

Den aktuelle sag er desværre ikke et enestående eksempel. Den afspejler blot, at loven pålægger kommunerne at godkende udvidelser af husdyrproduktioner, selv om det kan belaste vores natur.

Og det er jo ikke sådan, at Bornholm er et område i Danmark, som er mindre udsat for udledning af ammoniak end det øvrige land. Vi ligger tæt på landsgennemsnittet, og vi hører til de områder i landet, hvor husdyrproduktionen er stigende.

Ifølge en pressemeddelelse fra Rådet for Grøn Omstilling i september 2020 vil Danmark væsentligt overskride de udledningsgrænser for luftforurening, som Danmark ellers er forpligtet til at overholde.

Vi synes derfor, at det er vigtigt at skabe opmærksomhed og ikke mindst politisk bevidsthed om de alvorlige konsekvenser for vores natur, der er forbundet med den nuværende lovgivning. Også på Bornholm.

Den store svineproduktion – også på Bornholm – er en del af vores fælles virkelighed. Vi har intet ønske om, at der ikke skal være landbrug, eller for den sags skyld produktion af svin på Bornholm. Men vi mener, at der er brug for nytænkning af, hvordan produktionen skal foregå.

Vi mener, at vejen frem må gå via en omlægning af produktionen, så den kan komme i balance med varetagelsen af hensyn til vores natur, klima og beskyttelse af vores drikkevand og vandmiljøet. Østersøen er for eksempel hårdt belastet af blandt andet ammoniaknedfald.

Vi mener, at en omlægning skal være til gavn for det bornholmske landbrug. Det er en kompliceret udfordring, som involverer mange spørgsmål og interessenter. Vi bør derfor alle – enkeltpersoner, foreninger, virksomheder – sammen og hver for sig kræve handling og forandring til gavn for natur, sundhed og landbrug.