Kasper Thorskov koordinerer Rønne Vineyards julehjælp til økonomisk trængte familier. I år skal han ikke bruge snesevis af timer på at skrive med ansøgerne på Facebook Messenger, for i år foregår ansøgningen ved personligt fremmøde. Foto: Jens-Erik Larsen

Sidste år var der 93 modtagere: Julehjælpen begynder allerede i oktober

SOCIAL INDSATS

Legetøjet er fundet frem, og en gruppe glade børn hygger sig i solen, da Bornholms Tidende mandag eftermiddag lægger vejen forbi Rønne Vineyards baggård på Store Torvegade.

Børnenes forældre er frivillige i frikirken, og da børnehaverne er ved at lukke, leger børnene sammen i gården, mens de voksne lægger sidste hånd på dagens frivillige arbejde. Opgaven er betydningsfuld – de laver forarbejdet, der kan gøre andre folks børn glade og bidrage til en god jul for de familier, som har mindst overskud.

 

Vi har set en støt vækst
i antallet af udsatte
gennem årene.

 

En halv snes frivillige fra kirken er til stede for at tage imod de familier, som er troppet op for at søge om julehjælp. I løbet af de forgangne seks timer har 20 familier over en kop kaffe skrevet sig op og udfyldt en ønskeliste på vegne af deres børn.

Mængden af familier, der får støtte gennem Børnenes Julehjælp Bornholm, er vokset år for år, og det har fået Rønne Vineyard til at ændre ansøgningsproceduren. I år skal de økonomisk trængte familier som noget nyt ansøge ved personligt fremmøde, og den første af tre ansøgningsdage var i går.

 

193

Så mange børn modtog i julen 2019 gaver gennem Børnenes Julehjælp Bornholm

 

Tidligere har forældre henvendt sig over Facebook Messenger, men i takt med at efterspørgslen på julehjælp er øget, er organiseringen blevet mindre overskuelig.

– Vi kan godt lide at se folk i øjnene. Og så indså jeg, at jeg på denne måde kunne spare hundrede timer på Messenger, fortæller projektleder Kasper Thorskov.

Han tilføjer, at det er godt at kunne sige til julehjælpens mange donorer, at Rønne Vineyard har mødt alle familierne personligt.

Siden han flyttede til Bornholm for tre år siden, har Kasper Thorskov deltaget i Rønne Vineyards indsats op mod jul. Inden da var han med til at organisere julehjælp i København. Han understreger, at beslutningen om, at ansøgningerne i år skal ske ansigt til ansigt, ikke er truffet, fordi nogen prøver at rage gaver til sig.

– I København kan man være anonym på en anden måde, men her på Bornholm er vi meget tættere på hinanden. Vi oplever ikke folk, der snyder, siger han.

Ønskeliste til matchmaking

Børnenes Julehjælp støtter familierne på flere måder. Kernen i indsatsen er at sikre, at børn kan få et par julegaver. Når de udsatte familier ansøger om støtte, skriver de op til fire ønsker på en liste. Ønskerne kommer op at hænge på ønsketræer, hvor privatpersoner såvel som virksomheder kan donere en gave.

Sidste år lykkedes at finde to gaver til hvert barn samt en pakke fra Lego, som plejer at donere en større mængde ting. I alt 93 familier med 193 børn blev hjulpet.

Gaverne bliver udleveret få dage inden juleaften. Ud over børnenes gaver får familierne også andre juleting og julegodter med. Også mange dagligvarebutikker har doneret produkter til Børnenes Julehjælp.

– Alt efter, hvad vi får af donationer, er der også ekstra ting i poserne. Sidste år var vi for eksempel heldige, at Danish Crown ringede. Det er vigtigt, for der er virkelig nogle familier, der har det dårligt, og som har et behov, siger Kasper Thorskov.

Når du fortæller, at I støtter flere familier, er forklaringen så, at der er flere pressede familier, eller er det, fordi kendskabet til julehjælpen er steget?

– Både og. Vi har set en støt vækst i antallet af udsatte gennem årene. Og vi kunne mærke et kæmpe nøk opad, da kontanthjælpsloftet kom. Men det handler også om, at flere og flere kender til os, og at det rygtes, vurderer Kasper Thorskov.

Årets anden nyhed er, at Rønne Vineyard har indgået et samarbejde med Nexø Frikirke, og de bornholmske familier kan derfor vælge, om de vil hente gaverne i Rønne eller Nexø.

Der kommer yderligere to ansøgningsdage med personligt fremmøde. Det er mandag 19. oktober klokken 13-20 hos Rønne Vineyard og torsdag den 22. oktober klokken 10-18 hos Nexø Frikirke.

 

Ønsketræer

I november sættes der ønsketræer op disse fire steder:

• Profil Optik, Rønne.

• Borre & Severin Optik i Snellemark Centret, Rønne.

• Ønskebørn, Aakirkeby.

• Holst Blomster, Nexø.

12. december bliver ønsketræerne rykket ud på Store Torv, hvor Børnenes Julehjælp vil gøre en sidste indsats for at få opfyldt så mange ønsker som muligt.

Ønskerne må maksimalt koste 250 kroner. Sidste år fik børnene opfyldt to ønsker hver.

Gaverne uddeles 21. december. Familierne kan vælge mellem at afhente poserne med gaver, julemad og andre donationer i Rønne Vineyard eller i Nexø Frikirke.