Marianne Skram Hansen. Foto: Jens-Erik Larsen

Vi satte os på klipperne, kiggede ud over havet og tænkte: ‘Nu dør vi’

DAGENS NAVN: Marianne Skram Hansen har i 25 år drevet selvstændig frisørsalon i Rø, og den 6. oktober fylder hun 64 år og hun går snart på efterløn.

DAGENS NAVN: Marianne Skram Hansen har i 25 år drevet selvstændig frisørsalon i Rø, og den 6. oktober fylder hun 64 år og hun går snart på efterløn.

Hvor stammer du fra?

– Jeg er bornholmer og opvokset i Knudsker. Her drev både min bedstefar og min far en tømrerforretning. Min far var tømrermester og min mor var hjemmegående.

Hvordan gik det til, at du blev frisør?

– Det går helt tilbage til min barndom. Min mor var sådan en slags hobbyfrisør, hvor nabokonerne kom og fik ordnet deres hår og fik lavet permanent. Så fik jeg lov til at hjælpe med, og det synes jeg var rigtigt spændende. Da jeg fyldte 15 år, fik jeg arbejde som vaskepige hos frisør Dorethe Westh Larsen i Sandvig. Det vil sige, at jeg vaskede kundernes hår og gjorde dem klar til frisøren. Det syntes jeg var rigtigt spændende. Jeg kørte frem og tilbage mellem Knudsker og Sandvig hver dag på min knallert, og jeg fik eksem og sprukne fingre på grund af sæben og alle kemikalierne. Dengang brugte man ikke handsker og maske, og der var ikke skrevet på flaskerne, hvad de indeholdt. Vi lugtede os frem til, hvilken væske der var i flasken. Det var hårdt, men når man virkelig vil noget, sådan som jeg ville være frisør, så gør man alt. I 1973 kom jeg i lære hos Dorethe. Hun var helt fantastisk dygtig og formiddabel til at lære fra sig. Jeg kan huske, at hun engang klippede den ene halvdel af en kundes hår og så sagde, “nu klipper du den anden halvdel”. Det troede jeg slet ikke, jeg kunne, men det gik nok meget godt, for jeg har stadig kunden i min egen frisørsalon.

Du har besluttet at gå på efterløn. Hvad vil du så lave?

– Åååh, der er så mange ting, at jeg næsten er bange for ikke at have timer nok i døgnet. Jeg skal gå ture med min hund og gå til gymnastik. Og så skal jeg have mere tid til mine børnebørn. Når jeg ikke skal arbejde, har jeg jo friheden til at tage over og passe dem, når det er nødvendigt. Og så skal jeg have orden på mine køkkenskabe. Det trænger de til. Jeg har også et ældre familiemedlem, som flytter til Rønne, ham vil jeg også gerne være noget for. Jeg håber også, at det igen bliver muligt at rejse igen. Og vi har mange tætte venner, som jeg gerne vil have mere tid med. Overskriften – tror jeg – er mere tid til Marianne.

Hvad er dit yndlingssted på Bornholm?

– Jamen, der er så mange, så jeg kan ikke udpege et enkelt sted. Men det skal være ved havet. Om det er sandstrand eller klipper, det er ligegyldigt. Det skal bare være ved havet. Der får man en helt fantastisk ro. Erling og jeg mistede en datter for 35 år siden. Det er noget af det værste, der kan ske i et menneskes liv. Der satte vi os sammen ud på klipperne og kiggede ud over havet og tænkte: “Nu dør vi”. Men det gjorde vi jo ikke. Til gengæld blev vi fyldt med en fantastisk ro.

 

 

Marianne Skram Hansen

63 år

Selvstændig damefrisør

Bor i Rø sammen med ægtemanden Erling og hunden Pjusk

Sammen har den 2 voksne døtre, og fire børnebørn