Miljø- og fødevareminister Lea Wermelin er valgt på Bornholm i et kanonvalg sidste sommer, og er nu i gang med sin anden periode i Folketinget, og også allerede i gang med sit andet år som minister. Foto: Klaus Holsting

Reportage: Lea Wermelin ser demonstranterne. Men hun tvivler på, at de også ser hende

"Grøn og kærlig omstilling nu! Grøn og kærlig omstilling nu!".
De demonstrerer foran Christiansborg. Det er der altid nogle, der gør. Fredsvagterne har stået på pladsen foran parlamentet i mere end 20 år. De er der også i dag, hvor Folketinget åbner. Men det er klimademonstranterne, man hører og ser. De er vel lige omkring 1.000.

“Grøn og kærlig omstilling nu! Grøn og kærlig omstilling nu!”.

De demonstrerer foran Christiansborg. Det er der altid nogle, der gør. Fredsvagterne har stået på pladsen foran parlamentet i mere end 20 år. De er der også i dag, hvor Folketinget åbner. Men det er klimademonstranterne, man hører og ser. De er vel lige omkring 1.000.

Tolv af dem er klædt helt i sort. De bærer store gule skilte, hvert af dem forsynet med et bogstav. Gul og sort som de arter af insekter, der ifølge forskerne har udviklet netop de farver for at fortælle resten af verden, at de er farlige og skal tages alvorligt.

På rad og række står de 12 demonstranter og danner et ord med deres skilte:

K – L – I – M – A – L – O – V – B – R – U – D

De taler om statsministeren. Regeringen gør alt for lidt for klimaet, hører alle, der passerer forbi. Og regeringen, det er Mette Frederiksen denne skyede formiddag på Christiansborg Slotsplads.

Udenfor og indenfor

Et par gader væk, ovre i Slotsholmsgade, sidder dog til daglig to ministre, der har mindst lige så meget med sagen at gøre. Der er først og fremmest klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), men der er også miljø- og fødevareminister Lea Wermelin (S): Valgt på Bornholm i et kanonvalg sidste sommer, nu i gang med sin anden periode i Folketinget, allerede også i gang med sit andet år som minister.

– Vi er en historisk grøn regering. Det kommer vi til at vise igen i det kommende år, siger Lea Wermelin. Foto: Klaus Holsting

Hun har også set de mange demonstranter. Hun passerede dem på vej ind på Borgen. Trygt indendøre sidder hun nu på Folketingets første sal. Ser hun lige frem fra den behagelige stol i Vandrehallen, ligger Grundloven udstillet i en montre. Bag hende er der birkebrænde parat i en gammel kamin. Lea Wermelin bedyrer, at den aldrig bliver tændt.

Hun er inde, de er udenfor. Nogle af demonstranterne kommer nok til at fryse, hvor Lea Wermelin fint holder varmen i sin lyslilla jakke, også uden ild i kaminen. Hun og de 1.000 demonstranter udenfor siger også helt forskellige ting.

– Vi er en historisk grøn regering. Det kommer vi til at vise igen i det kommende år, siger hun.

Lea har set skiltene

De bekymrer hende lidt, de 1.000 udenfor. Hun vil meget klart ikke skælde dem ud. De vil jo det samme som regeringen selv, de vil det bare hurtigere, mere kompromisløst, mere drastisk – og mellem valget og i dag kom coronavirus så ellers i vejen for en del. Også for den hastighed, som det bliver muligt at stille om til en grøn levevis.

Hun ville ønske, at de 1.000 udenfor ville anerkende mere og kritisere lidt mindre, måske også forstå, at deres sag er kompliceret, ikke simpel. Det skinner igennem, men heller ikke det kan hun sige. “Det er ikke nemt at være nogen”, som Dan Turéll skrev en gang. Det er heller ikke altid nemt at være minister. Og Lea Wermelin synes faktisk, at regeringen allerede gør meget.

– Vi kommer til at bruge en del kræfter på klimaet i det kommende folketingsår. Det er en meget vigtig opgave, der også forgrener sig ud i mange sektorer af samfundet, siger hun.

– Vi skal lave en grøn omstilling af transportsektoren. Vi kommer også til at tage fat på en grøn skattereform. Og så er der landbruget, der jo hører under mit område, og hvor vi både skal have bragt miljø- og klimaaftrykket ned.

– Der står mange og demonstrerer i dag. Men vi har allerede lavet aftaler, der vil reducere Danmarks CO2-udledning med cirka 25 procent i 2030. Men det slår ikke nødvendigvis igennem, at vi allerede har lavet aftaler om nogle af de største klimaområder, siger Lea Wermelin.

Hvorfor står der omkring 1.000 udenfor og demonstrerer, hvis regeringen er så klimavenlig?

– Det siger noget om, at det er en sag, der fylder rigtig meget. Der er også mange andre, der ikke står der.

– Men det er vigtigt at sige, at vi er i gang, og at vi har tænkt os at levere på klimaet og gøre Danmark til et foregangsland. Det er jo nemlig også formålet, at vi ikke bare skal leve mere grønt i Danmark, men at andre lande også skal kunne følge i vores fodspor, siger Lea Wermelin.

Støj på linjen forstyrrer

For nylig indgik Danmark da også en stor grøn partnerskabsaftale med Indien, fortæller Lea Wermelin også. Danmark er det eneste land, som Indien har den form for aftale med. Der bor godt og vel 1,3 milliarder mennesker i Indien, kun en anelse færre end i Kina.

Ved demonstranterne ikke sådan nogle ting?

– Det er jeg ikke sikker på. Og jeg er også lidt nervøs for, at nogle mister håbet med al den støj, der er på linjen. Folketinget er i fuld gang med klimaet. Men jeg kan godt frygte, at de unge kommer til at stå udenfor og ikke involverer sig i partierne, siger Lea Wermelin.

Et par timer efter er de gået igen. Tilbage foran Folketingets trappe er kun en enkelt meget højrøstet mand. Han brøler til Lars Løkke, at han skal gå af. Løkke ryster let på hovedet og siger, at det har han jo leveret på forlængst. Da tidligere minister Sophie Løhde passerer forbi, råber han dette og hint, der kunne gå direkte ind blandt de sexchikane-citater, der er så meget oppe i tiden.

Lea Wermelin hører ikke noget af det. Og selv hvis hun havde hørt det, ville hendes bekymring være rettet mod andre end den vrede mand ved trappen.

– Jeg håber bare, at budskabet slår igennem til de unge: Vi er i fuld gang med at levere på den målsætning, som vi har om klimaet.