Det er en lise for sjælen at køre med hest, siger Steffen Hansen, der bruger en del penge og al sin fritid på sin hobby. Han har otte hestevogne og en kane hjemme i Slagelse. Foto: Berit Hvassum

Steffen Hansen var bedst ved BM: ‘Det er min sociale arv at køre med heste’

PLØJESTÆVNE

Steffen Hansen, 55, er vokset op på Klevehall, en landejendom på Petersborgvej nord for Klemensker. Han flyttede fra Bornholm i 1985, men da var det for sent. Livet med heste havde bidt sig fast.

– Min storebror og jeg fik en shetlandspony, da vi var små. Jeg startede med at køre sulky som fireårig, siger Steffen Hansen, der i dag bor i Slagelse med sin familie.

En svær og stenet start

Lørdag aften tog han natfærgen fra Køge med sine to køreheste, Rosa og Nielsen, i traileren. Det er første gang, han deltager i et pløjestævne på sin fødeø, og det kom i stand, ved at han sidste år mødte Ann-Sofie Olsen fra Bornholms Køreselskab til et pløjestævne i Haslev.

Da hun opfordrede ham til at deltage i BM på Bornholm, var det svært at sige nej.

– Det er min sociale arv, jeg er opvokset med at køre hest. Jeg red mest, indtil jeg fik knallert, så var det slut for en tid, husker Steffen Hansen, der dog indrømmer, at han hele sit liv har været lidenskabeligt optaget af hestevogne. Det med at pløje kom først senere.

– Jeg har pløjet siden 2012 med Nielsen. Der var en ældre mand, som kunne se, at Nielsen havde potentiale til at pløje. Men det gik ikke så godt, første gang vi var til stævne i Sorø. Der var så mange sten i jorden, så det gik ad pommern til. Vi skyndte os at harve over, så der ikke var nogen, der kunne se, hvor frygteligt det så ud, siger Steffen Hansen.

Nielsen er en villig hest

Siden er det kun gået fremad. For Nielsen, der er en 24 år gammel frederiksborghest, har vitterligt et stort talent for at pløje, selv om han med en stanghøjde på 152 centimeter er lille af vækst.

– Nielsen kan gå helt stille, og han trækker. Han er en villig hest. Man kan styre ham ved munden, og det var derfor, det lykkedes til sidst. Det var fordi, jeg havde en hest, der kunne, og en ældre mand, der hjalp mig i gang, siger Steffen Hansen.

Rosa går i furen

Steffen Hansen, der arbejder som røntgenfysiker på Odense Universitetshospital, fik Nielsen i 2007. I 2018 kom welsh cob’en Kildegaards Rosalinde til – i daglig tale Rosa. Rosa er 16 år, og Steffen Hansen fandt hende på nettet.

– Jeg sad og kiggede på hestevogne i Den Blå Avis, da jeg så hende. Hun fulgte med en hestevogn, der var til salg, men jeg købte kun hende. Hun var både redet og kørt, så vores yngste datter kunne ride på hende, og jeg kunne køre.

Rosa og Nielsen går nu tospand og har en fast rollefordeling, når de pløjer.

– Rosa går i furen, Nielsen går på land, forklarer Steffen Hansen.

Det skal gå langsomt

– Det er hestene, der gør det hårde arbejde i marken, siger Steffen Hansen. Pløjeren bruger nærmest ingen kræfter, for ploven søger selv i jorden, hvis den er indstillet rigtigt. Medmindre der altså er sten.

– Normalt støtter man lige med hænderne på hammeltøjet, og så går det næsten af sig selv. Det var lidt sværere i dag, fordi der var mange sten, siger Steffen Hansen.

Det er supervigtigt, at hestene går langsomt, når der er sten. Ellers skal man slæbe ploven baglæns, og det er frygtelig besværligt.

– Men det er man er nødt til, for ellers bliver furen skæv og ser ud ad pommern til.

Kommer igen til næste år

Trioen fra Slagelse vandt på point søndag, men da Steffen Hansen ikke er bosat på Bornholm, gik det officielle bornholmsmesterskab til Bent Hansen, der lå otte point bagefter, da alt var gjort op.

– Det tager jeg sgu ikke så tungt, siger Steffen Hansen, der regner med at komme igen til næste år.

– Når det kun koster 38 kroner retur at komme til Bornholm med trailer og to heste, så har man ikke råd til at blive hjemme.

 

 

Bedømmelse

Åbningsfuren (flækningen) bedømmes

Flækningens dybde, bredde og renhed

Sammenkastets (ryggens) højde og udseende

Furens retning

Furens dybde

Furens bredde

Furens pakning og placering, helhedsindtryk

Afpløjningens forberedelse

Afpløjningens finish

Orden ved stykkets ender

Forspænding og kørsel

Hver disciplin bedømmes på en skala, hvor 10 er maksimumpoint