Kunsthåndværkere er nået til finalen trods corona: ‘Det har været et fantastisk godt forløb’

ERHVERVSUDVIKLING

Maker’s Island Bornholm har siden januar 2020 kørt et erhvervsudviklingsprogram for bornholmske kunsthåndværkere. I alt har 18 kunsthåndværkere deltaget i programmet, som har budt på forskellige workshops med emner som udvikling af forretningsplan, regnskab, trendspotting til salg og markedsføringen.

Forløbet har været afbrudt af en pause på grund af covid-19, men nu afslutter Maker’s Island programmet med en finaledag for de 18 kunsthåndværkere. Det sker på tirsdag.

Her skal kunsthåndværkerne præsentere deres virksomheder for tre mentorer, som giver dem sparring og feedback på deres forretning og det, de gerne vil udvikle i deres virksomheder. Kunsthåndværkerne får hver 25 minutter ved hver mentor. Mentorerne er Thomas Alken, der er møbeldesigner og direktør i Format Design, Rebecca Uth, der er designer og kreativ direktør i Ro Collection og Betinna Køppe, der er arkitekt og ejer af galleri Køppe Contemporary.

To verdener mødes

Timmi Kromann er en af kunsthåndværkerne, der har deltaget i udviklingsprogrammet og desuden næstformand i Maker’s Island Bornholm. Ifølge hende har det været en succes at sætte kunsthåndværket ind i et erhvervsudviklingsprogram.

– Det har været et fantastisk godt forløb. Vi har fået nye værktøjer til at arbejde med vores virksomheder og haft masser af god sparring og vidensdeling hinanden imellem. Kunsthåndværkere og erhvervskonsulenter har gennem forløbet fået en rigtig god forståelse for hinandens verdener og taler nu sammen i øjenhøjde med respekt for hinanden. Det har tidligere været en barriere, at de to aktører har haft svært ved at forstå hinandens sprog. Den barriere er nu ophævet, siger hun.

De nødvendige spørgsmål

Timmi Kromann har 20 års erfaring med at leve af sit kunsthåndværk, alligevel har hun fået meget ud af at være med i erhvervsudviklingsprogrammet.

– Der er stadig nogle ting og nogle strukturer, som jeg har kunne kigge på og få redskaber til at ændre. Nu er jeg for eksempel 60 år og skal til at tænke på, hvor længe jeg vil fortsætte, og hvordan jeg passer på mig selv. Så for mig har det været godt at komme ud af hverdagen og sætte mig på skolebænken, hvor jeg har fået nogle spørgsmål, som jeg er nødt til at forholde sig til. Det er nemt at løbe fra den slags overvejelser i hverdagen, siger hun.

Nu er udviklingsprogrammet nået til vejs ende, og det er ifølge Timmi Kromann uvist, om der kommer flere af samme slags udviklingsprogrammer fremover. Det afhænger af finansieringen. Men ifølge Maker’s Island skal erfaringerne fra udviklingsprogrammet bruges til fortsat at skabe gode rammer for kunsthåndværkerne på Bornholm.

 

 

Maker’s Island Bornholm

I 2017 fik Bornholm titlen World Craft Region af den internationale non-profit organisation World Craft Council. Titlen er en international anerkendelse af det unikke kunsthåndværkermiljø på Bornholm.

Maker’s Island Bornholm opstod som samlet enhed efter udnævnelsen i 2017. Det er ifølge Maker’s Island Bornholms egen hjemmeside en opgradering af det samarbejde, der allerede eksisterede mellem bornholmske aktører inden for kunsthåndværket. Det er Arts & Crafts Association Bornholm, Bornholms Kunstmuseum, Grønbechs Gård, Hjorths Fabrik, Kunstakademiets Designskole i Nexø, Destination Bornholm, Business Center Bornholm med Bornholms Regionskommune i spidsen, som står bag Maker’s Island Bornholm.

Kilde: Maker’s Island Bornholm