Keramiker Maja Frendrup: Vækst handler ikke kun om økonomi

ERHVERVSUDVIKLING

Maja Frendrup er keramiker og en af de 18 kunsthåndværkere, som har deltaget i Maker’s Island Bornholms erhvervsudviklingsprogram, der har kørt siden januar. Nu afsluttes programmet med en finaledag tirsdag. Maja Frendrup er glad for at have været en del af et erhvervsudviklingsforløb, som har været fokuseret på virksomheder som hendes.

– Det har været rigtig godt at være igennem et forløb, der er særligt tilrettelagt for kunsthåndværkere. Vi har haft forskellige workshops, blandt andet en med Signe Sylvester, der har podcasten Den Kreative Forretning. Det var rigtig godt, fordi hun bare ved, hvordan det er at leve af sit håndværk. Hun forstår, at det ikke er økonomien, der er det drivende i vores tilfælde, siger Maja Frendrup.

Vækst er ambitioner

I erhvervsudviklingsprogrammet har kunsthåndværkerne blandt andet arbejdet med, hvordan de kan udvikle deres virksomheder og skabe vækst.

Vækst i en virksomhedssammenhæng vil for mange måske være lig med en voksende økonomi, men sådan er det ikke nødvendigvis for kunsthåndværkerne, fortæller Maja Frendrup.

– Det, jeg har fået allermest ud af ved at være med, er at få sat ord på det her med, at vækst er mere end bare salg og flere penge. For mig handler vækst ikke om økonomi, men om de ambitioner, jeg har. Det kan for eksempel være at indgå de samarbejder, jeg gerne vil, eller lave de udstillinger, jeg gerne vil, siger hun.

Ifølge hende har udviklingsprogrammet styrket hende i den tankegang.

Arbejdstid i skema

En del af udviklingsprogrammet har også været at strukturere sin arbejdstid, så der er tid til den del af virksomhedsarbejdet, der ikke er produktion.

– Vi har fået ret konkrete værktøjer til at strukturere vores arbejdstid. Jeg har lavet et skema, hvor jeg sætter forskellige arbejdsopgaver i kasser af for eksempel to timer. Det kan være timer til regnskab, timer i værkstedet, timer til at tjekke mails. Når det ikke bliver opdelt, kan det nemt smelte sammen, og så kan det føles som om, man ikke har nået noget, siger Maja Frendrup.

Hun har også lavet en struktur for sommer- og vintersæson, hvor der om efteråret og vinteren er afsat tid til at arbejde med forskellige udviklingspunkter. Da udviklingsprogrammet startede i januar fik hun for eksempel lavet logo og arbejdet med sin visuelle identitet i virksomheden. Den slags arbejde er der ikke helt så meget tid til i højsæsonen, hvor kunsthåndværkerne typisk har mange besøgene, fortæller hun.

Bruger hinanden

For Maja Frendrup, der arbejder meget alene i sin virksomhed, har udviklingsprogrammet også givet hende et fagligt fællesskab, som hun har været glad for.

– Det har givet rigtig meget, at de andre deltagere også var kunsthåndværkere. Vi har givet hinanden sparring og hørt, hvordan de andre arbejder. De problematikker, som de andre deltagere har, er mere relevante for mig, end hvis de havde arbejdet med noget andet. Vi har kunne bruge hinanden og hinandens erfaringer, siger hun.

Udover de andre deltagere har Maja Frendrup også været glad for at sparre med de folk, der har lavet workshops for kunsthåndværkerne undervejs.

– Mange af os arbejder meget for os selv og skal klare det meste selv. Men vi kan ikke være eksperter i alt. Så det er rart at få den vejledning og hjælp til det, der ligger udover håndværket, som for eksempel regnskab eller markedsføring, siger hun.

Tirsdag kulminerer udviklingsprogrammet i en finaledag, hvor deltagerne skal præsentere deres virksomheder for tre mentorer, som vil give dem feedback og sparring på udviklingen af deres virksomheder.

 

 

Maker’s Island Bornholm

I 2017 fik Bornholm titlen World Craft Region af den internationale non-profit organisation World Craft Council. Titlen er en international anerkendelse af det unikke kunsthåndværkermiljø på Bornholm.

Maker’s Island Bornholm opstod som samlet enhed efter udnævnelsen i 2017. Det er ifølge Maker’s Island Bornholms egen hjemmeside en opgradering af det samarbejde, der allerede eksisterede mellem bornholmske aktører inden for kunsthåndværket. Det er Arts & Crafts Association Bornholm, Bornholms Kunstmuseum, Grønbechs Gård, Hjorths Fabrik, Kunstakademiets Designskole i Nexø, Destination Bornholm, Business Center Bornholm med Bornholms Regionskommune i spidsen, som står bag Maker’s Island Bornholm.

Kilde: Maker’s Island Bornholm