En fedterøv gør sit indtog på Bornholm

En fedterøv gør sit indtog på Bornholm
Kristian Holm Joensen som den gerrige Harpagon. Foto: Gudmund Thai
| ABONNENT | 5. OKT 2020 • 19:43
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
5. OKT 2020 • 19:43
TEATER

"Den Gerrige" går den 11. oktober klokken 19.30 scenen på Rønne Theater med fuld fart fremad, og det er tydeligt, at de medvirkende har en fest, som de gerne deler med deres publikum.

 
Harpagon elsker sine penge
højere end sine børn

 

Sådan skriver Teaterforeningen Bornholm i en pressemeddelelse om Molieres sædekomedie fra 1668, som altså snart gør sit indtog på Bornholm.

Den gerrige Harpagon, spillet af Kristian Holm Joensen, som i øvrigt flere gange har spillet revy på Bornholm, er evigt rædselsslagen for, at nogen skal stjæle fra ham. Han har i hemmelighed gravet har en stor kiste med penge ned i sin have, men hans børn og tjenere skal vende hver en øre, og spare på alt.

Harpagon elsker sine penge højere end sine børn, og komedien går ud på at straffe ham for denne synd. Hans søn, Cléante er forelsket i naboens unge datter, Mariane, som Harpagon tror vil være billig i drift, så hende vil han selv have som hustru. Hans datter, Elise, elsker den unge Valère, der arbejder som tjener hos Harpagon. Han har taget pladsen for at være nær Elise, men i virkeligheden er han fornem og stenrig.

Disse romancer har den forvildede Harpagon selvfølgelig ingen anelse om, han vil gifte sin datter bort til en rig, tudsegammel mand, mens Cléante er lovet bort til en rig enke. Scenen er således sat for en vild forviklingskomedie, hvor de to søskende allierer sig med deres tjenere og med giftekniven Frosine for at slippe fri af deres fars tyranni, og gifte sig med dem, de elsker.

Ydermere noterer teaterforeningen:

Lige nu lever de fleste af os jo med mange begrænsninger, men der er heldigvis ikke nogen restriktioner på at grine, så i Teaterforeningen Bornholm glæder vi os over, at vi sidste år fik fat på denne sjove forestilling fra folketeatret. Vi vil gøre alt for at gøre oplevelsen tryg for tilskuerne. Alle vil få et brev inden forestillinger, hvor proceduren for coronareglernes overholdelse bliver beskrevet. Husk mundbind. Det skal kun bæres, mens man bevæger sig rundt på teatret, ikke under forestillingen.