Steffen Hansen holder ploven i furen. Foto: Berit Hvassum

Bornholmsmesterskab i pløjning: ‘Det er ikke noget, man lige gør’

KULTURARV

En welsh cob, en tinker, to fjordheste og tre frederiksborgheste.

Sådan var hestekræfterne fordelt, da fire spand søndag konkurrerede om bornholmsmesterskabet i pløjning på Skørrebrovejen i Vestermarie.

Ann-Sofie Olsen gik enspænder, mens Thomas Hørringsen, Bent Hansen og Steffen Hansen alle havde to heste spændt for ploven.

Et stykke kulturarv

“Prrr”, “kom” og “g g”, lyder det stilfærdigt fra de fire plovførere, når de når enden af furen og spandet skal vendes. Hestene står stille, mens der tages mål med øjnene. Den nye fure skal starte samme sted, som den sidste endte. Ikke en centimeter før eller efter.

At pløje på gammeldags manér er hverken let for hestene eller den, der styrer ploven. Hestene begynder hurtigt at svede, mens plovføreren bruger kræfter på at holde ploven i jorden. Samtidig skal tøjlerne justeres, for pløjning er et præcisionshåndværk. En skæv fure eller en ujævn startkant er den sikre vej til en bundplacering.

– Det er ikke noget, man lige gør, siger Vivian Munch Petersen fra Bornholms Køreselskab. Hun er stævneleder og fortæller, at hun er lykkelig over, at der er to unge deltagere med i det årlige bornholmsmesterskab i pløjning.

Det gælder om at holde plovfuren lige. Foto: Berit Hvassum

– Det er jo vigtigt at vise, hvad gjorde vi. Det er et stykke kulturarv, som vi skal værne om. Og så er det balsam for sjælen at komme ud i luften og på marken, siger hun.

To vindere

Efter to timers koncentreret arbejde i marken er resultatet klart. Det bliver Steffen Hansen fra Slagelse og hans welsh cob/frederiksborger-spand, der løber med sejren med 95,2 point.

Men det bliver Bent Hansen, der igen i år løber med bornholmsmesterskabet med sine 88,3 point, for Steffen Hansen er ikke medlem af Bornholms Køreselskab.

Ann-Sofie Olsen og Thomas Hørringsen kom ind som henholdsvis nummer tre og fire.

Placeringen ved årets bornholmsmesterskab i pløjning. Fra venstre: Vinder på point Steffen Hansen, bornholmsmester Bent Hansen og Ann-Sofie Olsen og Thomas Hørringsen på henholdsvis tredje- og fjerdepladsen. Foto: Bornholms Køreselskab