Heidi Smidemann og Nanett Sonne-Mogensen var store smil, da de modtog Danske Beredskabers hæderslegat. Foto: Jacob Jepsen

Bornholmere fik hæderslegat for dramatisk redningsaktion

PRIS

Danske Beredskabers hæderslegat er for første gang i 17 år blevet tildelt personer på Bornholm. Nanett Sonne-Mortensen og Heidi Smidemann modtog mandag hæderslegatet ved et arrangement hos Falck i Rønne.

 

Den uselviske og hurtige handling
gør dem fortjent til at modtage
Danske Beredskabers hæderslegat

 

Heidi Smidemann og Nanett Sonne-Mogensen var lørdag den 11. januar på vej til indkøb, da de så, at der kom røg ud af vinduerne i en lejlighed i Ellekongestræde i Rønne. De vidste, at der boede en i lejligheden, men var ikke klar over, om han var inde i lejligheden eller ej.

Begge forsøgte at trænge op ad trappen i opgangen, hvor der imidlertid var så kraftig røgudvikling, at det ikke var muligt at se op – og langt mindre bevæge sig frem til lejligheden. Ved at råbe inde på trappen, fik de kontakt med beboeren, Per, som svarede, at han var deroppe, men ikke kunne komme ned på grund af den kraftige røg.

Det lykkedes herefter de to kvinder at få knust en rude og åbnet et vindue til gården, så en smule af røgen forsvandt. De kom herefter igennem røgen og op på 1. sal til beboerens hoveddør. De kunne intet se og begyndte at slå på gelænderet og skabe larm, så beboeren kunne finde den retning, han skulle gå for at komme ud af lejligheden.

De to kvinder fik fat i Pers arm og trak ham til sig, hvorefter de slæbte ham ned til afsatsen, og herfra bar de ham ud på gaden. Per blev herefter hentet og kørt med ambulance til Bornholms Hospital og umiddelbart herefter overført til Rigshospitalet, hvorfra meldingen samme aften var, at han var ude af livsfare.

Kunne være død

Det er Bornholms Brandvæsen der har indstillet de to kvinder til hæderslegatet. Brandvæsenets vurdering I indstillingen lyder således:

“Havde Heidi Smidemann og Nanett Sonne-Mogensen ikke, til trods for risiko for eget helbred, handlet så hurtigt, resolut og snarrådigt, ville Per sandsynligvis være afgået ved døden på grund af den usædvanligt tætte røg.”.

Den uselviske og hurtige handling gør dem fortjent til at modtage Danske Beredskabers hæderslegat, fastslog Beredskabsinspektør, Michael Grønbech-Dam, der holdt talen for de to modtagere på vegne af Danske Beredskaber. Legatet består ud over æren af 10.000 kroner, som de to modtagere skal dele.

Danske Beredskaber er en landsdækkende sammenslutning af alle de kommunale beredskabsenheder. Overrækkelsen skulle have fundet sted ved Danske Beredskabers årsmøde i Odense den 2. september, men mødet blev aflyst på grund af covid-19. De to prismodtagere måtte derfor “nøjes” med et lidt mindre arrangement på Bornholm. Her var det beredskabskommissionens formand, borgmester Winni Grosbøll, der på Danske Beredskabers vegne overrakte diplomer og gavechecks.

De to resolut handlende kvinder modtog i august dusører fra Bornholms Politi for deres resolutte indsats.

Borgmester Winni Grosbøll stod for overrækkelsen af hæderslegatet til Nanett Sonne-Mogensen og Heidi Smidemann. Foto: Jacob Jepsen
Beredskabsinspektør Michael Grønbech-Dam holdt talen til de to bornholmske prismodtagere. Foto: Jacob Jepsen

 

To gange tidligere

Danske Beredskabers hæderslegat tildeles personer, som har handlet ekstraordinært i en presset situation og derved reddet mennesker og værdier fra brand.

Legatet er to gange tidligere blevet tildelt personer på Bornholm. Det skete i henholdsvis 2001 og 2003. Dengang var navnet på legatet Dansk Brandinspektørforenings Hæderslegat.

I 2001 blev legatet givet til Ulrik Ovesen for heltemodig indsats i forbindelse med en brand i Allinge, hvor han reddede en ældre mand ud fra 1. sal i et brændende hus. I 2003 blev legatet givet til Jacob Stefan Nielsen for heltemodig indsats i forbindelse med en brand i Aakirkeby, hvor han reddede to ældre ud af et brændende hus.