Da Viki Petersen genåbnede biografen i begyndelsen af juni, var det med “Little Women”. Hun må kun sælge 170 billetter til hver forestilling, selv om der er plads til 250 personer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Biograf får smæk af coronakrisen, men håber på årets sidste kvartal

KULTUR

Kort sagt handler det om at få folk i sæderne, når man driver en biograf, og det er ikke den letteste opgave, når verden er ramt af en pandemi, og myndighederne derfor har besluttet, at man ikke må sælge billetter til 80 af de 250 pladser, man har.

 

Man griber efter halmstrået,
når man er ved at drukne.

 

Sådan er virkeligheden for Rønne Bio, og det har den været, siden den fik lov til at genåbne i begyndelsen af juni.

– Siden vi åbnede efter corona, har vi 30 procent færre kunder inde i forhold til sidste år, og omsætningen er faldet med 42 procent, siger Viki Petersen, som ejer og driver Rønne Bio.

Hun forklarer forholdet mellem faldet i billetsalg og faldet i omsætning med, at biografen primært har solgt billetter til film, der er en del af Biografklub Danmark, hvor medlemmerne betaler halv pris.

– Vi har stort set ikke solgt andet end Biografklub Danmark-billetter, siden vi åbnede. Vi havde tre-fire film, vi manglede at få fyret af fra den gamle sæson, som vi havde på hele sommeren, hvor der er kommet rigtig mange biografgængere. Det er vi rigtig glade for, for det tyder på, at folk gerne vil i biografen, men det giver ikke meget omsætning, siger hun.

I disse dage trækker Thomas Vinterbergs “Druk” folk i biografen, og der kommer så tilpas mange, at det giver omsætning, fortæller Viki Petersen. I den første uges tid var der i gennemsnit 134 gæster til hver forestilling.

– Vi har restriktioner, så ud af de 250 pladser, vi har, må vi kun lukke 170 ind, så det er tæt på udsolgt hver dag, og derfor har vi også gjort det i forhold til “Druk”, at vi har fordoblet antallet af forestillinger. Vi troede nok, det ville blive en succes, men ikke så stor en succes, som det faktisk er blevet. Derfor satte vi i den anden to forestillinger på hver dag for at kunne honorere efterspørgslen. Det kan jeg se, at vi kommer til fremadrettet med de film, som bliver store, siger biografdirektøren.

Mange gode film

Nedlukningen i foråret og den efterfølgende genåbning med restriktioner er ikke den eneste grund til, at det er svært at eje og drive en biograf i år. Spredningen af coronavirussen fik således filmselskaberne til at udsætte verdenspremierer på forventede publikumssucceser som Marvels “Black Widow”, “Fast and Furious 9”, “A Quiet Place 2” og James Bond-filmen “No Time to Die”.

– Vi mangler de store amerikanske film, som bliver rykket hele tiden, for det er dem, vi tjener penge på. Heldigvis ligger der ret mange gode film i fjerde kvartal, fortæller Viki Petersen.

I december viser Rønne Bio blandt andet “Free Guy” med Ryan Reynolds, “Wonder Woman 1984” og “Dune”, som biografdirektøren sammenligner lidt med “Star Wars”. På tidspunktet for interviewet var James Bond-filmen “No Time to Die” planlagt til november, men den blev søndag flyttet til april.

– Og så kommer der “Retfærdighedens ryttere”, en film i stil med “Blinkende Lygter”, med Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og hele holdet. Jeg har set den på Filmtræf, og den er fantastisk. Den forventer vi os også meget af. Så har vi efterårsferien med “Far til Fire”, så det skal nok blive et godt kvartal, det sidste her. Vi kan ikke indhente det tabte, det kan vi under ingen omstændigheder, men vi kan holde skindet på næsen, og det er det, der er det vigtige, siger Viki Petersen.

Noget i støbeskeen

I Tivoli Varietéen i 1967 sang Preben Uglebjerg den senere så berømte sang om gyngerne og karrusellen, og Viki Petersen har da også overvejet, om der er andre måder at tjene de penge ind, hun taber, fordi hun ikke kan fylde sin biograf med filmelskere.

– Vi har noget i støbeskeen i forhold til alternative arrangementer, fortæller hun.

Mere konkret nævner hun standup og foredrag som to ting, der er på tegnebrættet.

– Men det bliver alligevel så få gange, vi kommer til at gøre det, at spørgsmålet er, om det batter noget. Det er ikke vores primære forretningsområde, men man griber efter halmstrået, når man er ved at drukne, siger hun.

Nærmere planlægning afgør, om de alternative arrangementer begynder i løbet af efteråret eller først til foråret.

– Der er ingen, der ved, hvor længe det her fortsætter. Jeg tror også, vi kommer ind i næste år med problemer. Det er jeg bange for, siger Viki Petersen.

 

Opdatering: Dagen efter offentliggørelsen af denne artikel blev premieren på “Dune” udsat til 1. oktober 2021.