Både corona og de meget populære nye mountainbikespor har medført lettere trafikkaos her ved Rytterknægten og Kongemindet, oplyser skovrider Søren Friese. Arkivfoto: Allan Rieck

Trafikmylder ved Rytterknægten: Nu er løsningen på vej

ATTRAKTIONER

Et helt ualmindeligt stort antal besøgende i år udløser nu helt nye parkeringsforhold ved Rytterknægten og Kongemindet.

Den nuværende parkeringsplads bliver lukket for biler. Når arbejdet er færdigt, vil biler og busser i stedet skulle parkere på begge sider af Kongemindevej, vejen op mod de to seværdigheder.

 

Det vil give et betragteligt løft
til en seværdighed, og det vil skabe
en meget bedre oplevelse.
Det er der ingen tvivl om

 

Antallet af parkeringspladser bliver større end hidtil, og skovrider Søren Friese annoncerer, at stedet vil få et løft, så forholdene for publikum bliver væsentligt bedre. Planen er at udføre arbejdet i år.

– Vi har endnu ikke helt gjort op, hvor mange parkeringspladser der bliver. Men der bliver i hvert fald flere end i dag, siger han.

– Dagens parkeringsplads bliver til bilfri zone, så brugerne meget let kan komme rundt mellem hinanden. Vi sætter en spærring op ved indkørslen til den nuværende parkeringsplads. Det vil betyde meget bedre vilkår for at sætte sig ned og spise sin mad eller drikke en kop kaffe, siger Søren Friese.

– Vi bruger ikke en halv million kroner på noget, hvis det ikke er en forbedring. Det vil give et betragteligt løft til en seværdighed, og det vil skabe en meget bedre oplevelse. Det er der ingen tvivl om.

Meget forskellige brugere

De direkte anledninger er der to af.

– Både corona og de meget populære nye mountainbikespor har betydet, at vi i år har haft lettere kaos omkring Rytterknægten og Kongemindet, fortæller Søren Friese.

– Corona har det at gøre med sagen, at der er kommet rigtig mange gæster på vores arealer. Vi har set et helt astronomisk højt antal gæster i år, fordi mange flere mennesker er søgt ud i naturen. Den anden anledning er, at mountainbikesporene er blevet så populære, siger han.

– Mountainbikerne er samtidig et meget anderledes publikum end dem, som vi har været vant til at se. Når der kommer en bus med ældre polske turister, hvor nogle måske også er gangbesværede, så harmonerer det meget dårligt med de her meget veltrænede mountainbikere.

Den halve million kroner til de nye parkeringsforhold kommer fra en pulje. Den slags ekstraordinære penge bliver jævnligt udbudt af staten. Tidligere på året var det også den slags puljepenge, der gjorde Højlyngsstien mulig.

Nu er der nogle penge

– Der dukkede lige en halv million kroner op, som jeg kunne lægge mine hænder på. Ud over Naturstyrelsens faste bevilling på Finansloven dukker der løbende nogle puljer op, både fra Christiansborg og fra vores hovedkontor, fortæller Søren Friese.

– Så går det ud i systemet, at man kan melde ind, hvis man står og har et godt projekt, for nu er der nogle penge til det ene og det andet. Så er det med at have projekterne klar, og det er vi faktisk meget gode til herovre, siger han.

De nye parkeringsforhold ved Rytterknægten og Kongemindet vil efter planen stå klar til næste turistsæson. Først skal oktober dog gå, for i denne måned kan enhver med såkaldt retlig interesse i sagen klage over den landzonetilladelse, som regionskommunen netop har udstedt til projektet.

– Vi udfører arbejdet i år, sandsynligvis fra november, men det er også lidt afhængigt af vind og vejr. Men planen er i hvert fald at blive færdig i år, fortæller Søren Friese.

– Vi udfører arbejdet i år, sandsynligvis fra november, siger Søren Friese. Arkivfoto: Allan Rieck