Jens Erik Kofoed. Arkivfoto: Henning Sigvardsen

Han var melstedbo i hele sit liv

DØDSFALD

Jens Erik Kofoed blev født i Melsted i 1933, han var melstedbo i hele sit liv, og forleden døde han – som han også ønskede det – omgivet af familien i hjemmet i Melsted, 86 år gammel.

Jens Erik Kofoed var kendt af mange – fordi han i mange år havde Carlsberg-depotet i Gudhjem, og fordi han i endnu flere år var bordtennisspiller og -leder.

Det er netop fra bordtennislivet og en udtalelse i en tv-udsendelse, at familiemottoet “Hvis jeg vil, slår jeg dem alle” stammer, fortæller datteren, Lene Kofoed Bloch.

– Far var kendt som en, hvor man blev målt og vejet på, om man kunne “sjødda nâd”. Man skulle bestille noget for føden. Han var ikke særlig gammel, da han selv havde sit første job som indsæber hos barberen i Gudhjem under krigen.

Til Grønland

– Han blev udlært som tømrer og var med til at bygge plejehjem og skole i Østermarie og skolen i Tejn. I 1957 tog han med en kammerat på busrejse ned i Europa og mødte min mor, Lis, der er fra Aarhus.

– Senere i 1957 tog han første gang til Grønland som tømrer. Han var af sted i alt tre gange et halvt år. Efter den sidste tur i 1959 skulle han have været rejst hjem med Hans Hedtoft, der på den tur gik ned med mus og mænd. Men i sidste øjeblik var der en anden, der fik hans plads på båden. Der var en, der holdt hånden over ham, siger Lene Kofoed Bloch.

Alle 95 ombordværende omkom, da det nye, “synkefri” grønlandsskib sank efter at have ramt et isbjerg.

Lis og Jens Erik blev gift i 1960, og for de penge, Jens Erik havde tjent i Grønland, købte de “Krathuset”, som de har boet i siden da.

Jens Erik Kofoed overtog Gudhjem Carlsberg Depot i 1966, og nogle år efter fik han ansvaret for hele Nordbornholm. Det arbejde havde han, indtil han blev 59 år, og alle depoter på Bornholm blev slået sammen. Han gik på efterløn som 60-årig.

Ingen hindring

Jens Erik Kofoeds helt store fritidsinteresse var bordtennis. Lene Kofoed Bloch husker det som, at han “altid” har spillet bordtennis. Det var ingen hindring, at han for 23 år siden mistede synet på det ene øje. “Jeg kan jo høre, hvor bolden er”.

Jens Erik Kofoed, fotograferet i 2010, da han som 75-årig havde vundet guld i herredouble ved danmarksmesterskaberne for veteraner. Arkivfoto: Henning Sigvardsen

Medaljehøsten var stor, og han deltog i både mesterskaber herhjemme og internationalt. Kronen på værket var måske, at han blev verdensmester i klassen 75+. Jens Erik Kofoed påtog sig også flere opgaver som leder og instruktør – ikke kun lokalt, men også på landsplan.

Jens Erik Kofoed blev i 2013 æresmedlem i DGI Bornholm, og så sent som i 2018 var han nomineret til Bornholms Tidendes seniorpris.

– Han var en ener, der stod ved sine meninger. Han var en ufattelig hjælpsom far. Han har hjulpet alle os børn med at bygge om i de huse, vi har haft. Han var et familiemenneske og mødte altid op for at se børnebørnene spille fodbold, siger Lene Kofoed Bloch.

Jens Erik Kofoed efterlader sig hustruen Lis, tre børn og syv børnebørn.