Det er ikke nemt at være lufthavn under corona. Virussen betyder mindre flytrafik, og det betyder færre indtægter. Senest har det ramt Bornholms Lufthavn i forbindelse med, at DAT reducerer antallet af flyvninger til både København og Jylland. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Færre DAT-fly koster lufthavnen penge

TRANSPORT

Færre afgange mellem Bornholm og København og færre afgange mellem Bornholm og Jylland. Sådan har det lydt fra flyselskabet DAT med henvisning til EU-Kommissionens underkendelse af regeringens støttepakke til flyselskaber. Det er umiddelbart til at regne ud, at det går ud over passagerernes mulighed for at komme frem og tilbage med fly, men det rammer også Bornholms Lufthavn, at flyselskabet skruer ned for aktiviteten.

Forklaringen er, at flyselskaber betaler lufthavnen for håndtering og service i forbindelse med afgange og ankomster, og derudover er der en række afgifter fastsat af et takstregulativ for Statens Luftfartsvæsens lufthavne, for eksempel startafgifter.

– Selvfølgelig får det indflydelse på vores økonomi, for jo mindre aktivitet vi har, desto lavere indtægter har vi, siger direktør Christina Dideriksen i Bornholms Lufthavn.

På den måde er den aktuelle situation med DAT et billede på 2020, hvor corona har betydet meget mindre flytrafik og derfor færre indtægter.

– Det har vi haft hele året. Vi er blevet ramt ligesom andre lufthavne, siger Christina Dideriksen.

Mange tænker sig om

Da corona i foråret gjorde sit indtog i Danmark, kunne det hurtigt aflæses i antallet af passagerer i Bornholms Lufthavn. Det samme oplever lufthavnen nu, hvor virussen igen fylder meget i den nationale bevidsthed, og det daglige smittetal for hele landet jævnligt runder 500.

– Vi kan godt mærke, at når det blusser op igen, så har vi færre passagerer, ikke kun fordi der er færre afgange, men også fordi de fleste tænker sig om en ekstra gang og nok bliver hjemme i stedet for at tage af sted. Det kan vi godt mærke, siger Christina Dideriksen.

Det er ikke sådan, at antallet af passagerer smitter direkte af på lufthavnens økonomi, da den som den eneste lufthavn i Danmark er fritaget for passagerafgifter.

– Passagerafgiften har vi ikke noget af. Der er vi på finansloven og får et driftstilskud derfra, som dækker det, fortæller Christina Dideriksen.

Som direktør for Bornholms Lufthavn håber hun, at der snart kommer styr på coronaen, så flytrafikken kan vende tilbage til en slags normaltilstand.

– Det er afgørende, siger hun.