Så er der kaffe og Lone Jørgensens hjemmebagte roulade med flødeskum. Foto: Jacob Jepsen

I Aarsballe lader de sig ikke spise af med corona-restriktioner

FÆLLESSKAB

Da coronaen i foråret kom til Danmark, blev den populære fællesspisning i Aarsballe Medborgerhus aflyst. Først efter syv måneders pause inviterer Aarsballe Borgerforening nu endelig igen til socialt samvær over dagens ret fra Aakirkebyhallerne – netop som nye corona-restriktioner har ramt landet.

 

Tør vi, eller
tør vi ikke?

 

Men krav om mundbind og sikkerhedsafstand kan ikke få bugt bugt med den hyggelige stemning, som nu på fjerde år kendetegner de månedlige spiseaftener. 29 borgere er dukket op med mundbind og tager plads ved bordene. Ja, bordene. Langbordet, der normalt er arrangementets fysiske centrum, er skiftet ud med flere mindre borde, hvor der er plads til, at to par og to enlige kan sidde med en meters mellemrum. Så skulle restriktionerne være overholdt.

Aarsballe Borgerforenings formand, Kirsten Kofoed, er glad for, at arrangementet bliver gennemført. Gnisten i hendes øjne afslører, at der under det blå mundbind gemmer sig et stort smil.

– Op til weekenden begyndte antallet af smittede at stige igen, og man måtte kun forsamles 50 personer. Vi spurgte hinanden: Tør vi, eller tør vi ikke? Og tør folk at komme? Men nu prøver vi, og vi kan høre, at folk har manglet det, fortæller hun.

Det er bare hygge

Folk er også kommet fra andre byer – Nyker, Aakirkeby, Rønne. Hvis man er vokset op i Aarsballe – eller har boet i byen i en årrække – kan det være svært helt at slippe fællesskabet.

Et blik rundt på forsamlingen afslører hvorfor. Folk sidder med vibrerende mundbind under hagerne – og de er ikke kun i bevægelse, fordi der bliver tygget kylling. Der pågår i medborgerhuset en ivrig kamp om at bidrage til lydtæppet, der er vævet af konstant snak og små latterudbrud. Det er bare afslappet hygge.

Måske er stemningen særligt høj i aften, fordi der har været et opsparet behov for at kunne komme ud. Nogle i selskabet fortæller, at det er første gang, de er i byen siden corona-nedlukningen i marts.

– Fællesspisningen er vigtig, bekræfter Kirsten Kofoed.

– Især fordi der bor mange enlige og ægtepar, der under nedlukningen ikke har kunnet drive det sociale liv, de normalt har. Kortspil, som der også er her i medborgerhuset hver uge, har også været lukket ned og er først lige begyndt at starte op igen.

I aften bliver der serveret

Kyllingestegen er nu blevet spist op. Efter en snakkepause bliver kaffen og Lone Jørgensens hjemmebagte roulade med flødeskum serveret ved bordene. Normalt henter folk selv deres mad i en buffet. Men i aften går to kvinder rundt og serverer, så ikke alle skal røre ved stegegaflen, kartoffelskeen og kagekniven.

Det er en god roulade. Folk begynder at læne sig tilbage i stolene.

Ved otte-halvni-tiden er arrangementet slut. Alle siger farvel og kan tage hjem og se den fjernsynsudsendelse, de vil nå at have med. Beriget af at have talt med nogen andre.

Iris Knudsen er med i Borgerforeningen. Foto: Jacob Jepsen

Vi synes, det er en hyggelig aften

Hvorfor kommer du til fællesspisning?

– Jeg kommer her fordi jeg er med i Borgerforeningen og hjælper til. Det er sjovt – fantastisk – når der kommer så mange mennesker på sådan en aften, siger Iris Knudsen.

Plejer der da ikke at være så mange?

– Jo, jo! Men vi var lidt spændt på, om folk nu turde komme. Men det må man sige, at de gør.

Hvorfor tror du, at folk møder så talstærkt op, selv om vi befinder os midt i en pandemi?

– De hygger. Folk kommer fra Rønne, Østerlars og Aakirkeby. Vi synes, det er en hyggelig aften. Vi er efterhånden blevet som en slags familie. Er der nogen, der ikke kommer en aften, bemærker vi det: Bare der ikke er sket noget. Men vi skal jo passe på os selv – ellers havde vi jo heller ikke rendt rundt med de her mundbind.

Er der altid god opbakning til borgerforeningens arrangementer?

– Ja. Nogen siger, at Aarsballe – det er jo bare det der bump, man mærker på vejen til Østerlars. Men jeg har alle mine naboer om mig, og det er sammenhold, der vil noget. Nu mødes vi her i aften. I morgen har vi strikkeklub her, der kommer 10-12 damer og strikker og snakker. For 14 dage siden havde vi gåtur omkring Aarsballe Mose. Hvor mange der kommer og går rundt om mosen? Fem, måske? Ti, måske? Så vi havde lidt kaffe parat her til efter turen. Vi var 79! Så skulle vi have lavet noget mere kaffe.

 

Mundbindet er intet problem, mener Alf Jørgensen. Foto: Jacob Jepsen

I dag er der ikke fodbold

– Min kone er med i borgerforeningens bestyrelse, og så følger jeg selvfølgelig også med. Men tit er jeg her ikke, fordi det falder sammen med, at jeg skal spille fodbold. Jeg spiller med i “Fodbold for sjov” i Aakirkeby. Det er førsteprioritet, og så kan jeg spise på et andet tidspunkt. Men i dag er der ikke fodbold, siger Alf Jørgensen.

Hvordan er det at skulle være til fællesspisning med mundbind?

– Vi må jo pille det af, når vi sætter os ned. Så der er ingen problemer i det. Og man kan side og snakke alligevel – det er ikke noget problem.

Selv om der er blevet indført nye corona-restriktioner, er der dukket 29 op til Aarsballe Borgerforenings fællesspisning. Normalt plejer der at være flere i byens medborgerhus. Men folk, der er særligt sårbare over for corona, har valgt at holde sig hjemme for en sikkerheds skyld. Foto: Jacob Jepsen