Vandreveninderne Anne Mette Safft og Marian Lundh satte sig i sidste uge for at gå ud ad Højlyngsstien med det mål at nå så langt, som de overhovedet kunne. Det blev til hele ruten på 67 kilomter.

Vandreveninder tilbagelagde hele Højlyngsstien på 15 timer: ‘Det er mageløst’

NATUR

Den første rekord er nem at sætte, og det var sådan heller ikke pointen med turen, men faktum er, at vandreveninderne Anne Mette Safft og Marian Lundh i sidste uge satte sig for at gå ud ad Højlyngsstien med det mål at nå så langt, som de overhovedet kunne. Og det endte altså med at blive samtlige 67 kilometer.

– Vi gjorde det ikke på tid. Men det tog altså 14 timer og 33 minutter at gå fra Sandvig til Aarsdale, fortæller Anne Mette Safft.

De to veninder er rutinerede vandrere og tog i 2017 til Afrika for at bestige Kilimanjaro. Marian Lundh fik dog højdesyge og nåede ikke toppen. Begge har hund, og Saffts femårige dobermann Helmuth var da også med på Højlyngsstien i onsdags, hvilket fremgår tydeligt af de billeder, de to lagde op på facebook dagen efter.

Hammerhus ser man fra tre forskellige vinkler undervejs.

Nye vinkler på gamle mål

Safft og Lundh startede turen onsdag morgen klokken 6.15 på parkeringspladsen ved stranden i Sandvig og nåede frem til Aarsdale klokken 20.48. Det meste af turen går gennem skov og højlyng, og det er en af grundene til, at der næsten kun er ubetinget ros til den nye bornholmske vandresti, der åbnede den 4. september.

– Det var så gennemført, siger Safft og roser Naturstyrelsen og kommunen for en perfekt anlagt rute.

Skiltningen var rigtig god undervejs, på nær et enkelt sted for enden af Lynggårdsvejen i Rutsker Plantage, hvor Marian Lundh og Anne Mette Safft var lidt i tvivl, fordi der stod et skilt med “privat have” ved stien.

Undervejs var de to lokale vandrere desuden overraskede over at opleve nye vinkler på Bornholm.

– Man ser mange ting fra udsigtspunkter, uden at komme hen til dem. Hammerhus ser man fra tre forskellige vinkler undervejs, det er helt unikt, siger Safft.

Lilleborg.

Så helt nye steder

Derudover melder de to vandreveninder om en rute, der tog mange uventede drejninger.

– Det var meget zigzag, højre, venstre, op og ned. Og voldsomt kuperet – også på de flade stykker, siger Marian Lundh.

Højlyngsstien er registreret på app’en ‘All Trails’, hvilket gør det nemt at følge ruten og avancementet undervejs. Ifølge Marian Lundh er ruten en ideel turiststi.

– Man ser alle de flotte steder. Vi kom også forbi flere steder, hvor vi aldrig har sat vores fødder før. Men den nye sti i Ekkodalen er også mageløs, der skal vi helt sikkert hen igen, siger hun.

Ekkodalen.

Flere vandposter på vej

Marian Lundh og Anne Mette Safft gik godt fire kilometer i timen og holdt kun drikke- og tissepauser undervejs. Dog blev der langt mellem drikkeposterne på sidste halvdel af ruten:

– Det er et problem, at der ikke er vandposter nok, fastslår Marian Lundh.

– De sidste 20 kilometer er der slet ikke nogen.

Søren Friese fra Naturstyrelsen er opmærksom på problemet med vandposterne, men minder samtidig om, at det gik meget hurtigt med at få anlagt den 67 kilometer lange sti over højlyngen:

– Det er vi opmærksomme på, ja. Det, vi har prøvet at kommunikere ud, er, at det her jo lidt var et feberstunt hen over sommeren. Aftalen med kommunen er, at de nu skal sætte flere vandposter op. Der mangler også sheltere ude østpå. Men vi er glade for alle tilråbene, siger Søren Friese fra Naturstyrelsen Bornholm.

Klokken 20.48 var Anne Mette Safft og Marian Lundh klar til at blive hentet og kørt hjem.

Kulsort i Paradis

Strækningen fra Ølene til Paradisbakkerne og videre til Aarsdale foregik i skumring og til sidst i septembermørke.

– Til sidst måtte vi gå et stykke på cykelstien. Det var simpelthen kulsort, fortæller Anne Mette Safft og Marian Lundh.

Rådet er hermed givet videre: Hvis man skal gå hele Højlyngsstien på én dag, skal man gøre det i perioden fra slut april til slut august, medmindre man er vant til at bruge pandelampe.