Rækværket på Svaneke Havn. Foto: Jens-Erik Larsen

Leder: Det svære ord undskyld

LEDER

Hvor svært kan det egentligt være at sige undskyld. Vi har ikke været påpasselige nok. Det rækværk burde have været vedligeholdt!

Åbenbart meget svært, må konklusionen være. I hvert fald i sagen om det misvedligeholdte rækværk på havnen i Svaneke.

Vi spoler lige tiden tilbage til det, der skulle have været en glad feriedag, men som endte ganske tragisk. Det var den 25. juli, at en 51-årig kvinde, der var turist på Bornholm, satte sig på rækværket på havnen i Svaneke. Rækværket er beregnet til at beskytte fodgængere, så de ikke falder ud over kanten. Det er ikke beregnet til at sidde på, men det spiller ingen rolle, for det skal det kunne holde til. Ligesom det skal kunne holde til, at børn hopper op på det.

Men rækværket brast sammen under kvinden, der faldt mellem to og to en halv meter ned. Det gav hende en svær hjernerystelse, en stor flænge i baghovedet, fem brækkede ribben, heraf de fire brækket dobbelt. Kvinden er nu, to måneder efter ulykken, i bedring, men døjer stadig med problemer med hovedet. Det fortæller kvindens kæreste.

 

De 250.000 kroner,
der efterfølgende er blevet afsat,
gør det jo reelt til en tilståelsessag.

 

Historien er principiel, blandt andet fordi Bornholm prioriterer turisme højt og gør alt for at tiltrække flere gæster, men samtidig følger sikkerheden ikke altid med. I kølvandet på rækværksulykken er der i Bornholms Regionskommunes budget blevet sat 250.000 kroner af til systematisk gennemgang af rækværker, trapper, hegn og bænke på offentlige arealer. Kommunen vil også etablere et system, der skal holde styr på alle rækværk på Bornholm, som kommunen har tilsyn med.

Så kunne alt sådan set være i orden. Men Dennis Blom Hansen, kæreste til kvinden, undrer sig over, at kommunen har været helt tavs.

– Vi manglede at blive kontaktet af kommunen efter ulykken og spurgt, om vi var okay, men de lod i stedet, efter min mening, som ingenting, lyder det fra Dennis Blom Hansen.

Hans undren fremstår forståelig. Der er ikke tvivl om, at kommunen med den manglende vedligeholdelse af rækværket har et moralsk ansvar. Og de 250.000 kroner, der efterfølgende er blevet afsat, gør det jo reelt til en tilståelsessag.

Hvorfor har kommunen ikke sagt undskyld?

Det fremstår umiddelbart som en mærkelig forklaring, der kommer fra centerchef for Ejendomme og Drift hos Bornholms Regionskommune, Bjarne Freund-Poulsen. Han fortæller, at kommunen har undladt at kontakte parret, for at tage hensyn til dem.

– I den her forbindelse tror jeg, vi forsøgte at tage hensyn til dem ved ikke at være påtrængende, har han forklaret.

Men helt elementær takt og tone er jo, at man viser sin deltagelse, når man ved, at andre har det svært. Man hjælper aldrig ved at lade som ingenting.

Og kvinden har to måneder efter ulykken endnu ikke kunnet genoptage sit arbejde som projektleder i et grafisk firma. Hendes liv kan være forandret i lang tid.

Det ville klæde os at få sendt en buket blomster og et ønske om god bedring på vegne af hele Bornholm. I den grad.