Et fragtskib læssede fredag morgen bundrammer af ved en af de nye kajer på Rønne Havn. Bundrammerne er en del af de udstyr, som Siemens Gamesa skal bruge, når mølletårnene skal samles på kajen, der er specialbygget til at kunne håndtere de umådeligt tunge komponenter. Hvert tårn måler 125 meter i højden og vejer 400 ton. Møllernes samlede vægt inklusive nacelle (maskinhuset) og vingerne er ifølge Vattenfall 864 ton. Foto: Jacob Jepsen

Forberedelser til vindmøllepark er i gang – tårnene skal samles helt ude ved kajen

ENERGI

Så oprandt dagen, hvor vindmølleproducenten Siemens Gamesa er rykket ind på Rønne Havn. Fra 1. oktober og indtil midten af 2021 vil havnen blive en hjørnesten i arbejdet med Danmarks største vindmøllepark på Kriegers Flak.

Selve vindmølleelementerne får man først at se om en måneds tid. Oktober skal Siemens Gamesa bruge på at forberede havnearealet.

– Her til morgen er det første skib ankommet med bundrammer. Det er der, vi skal bygge vores mølletårne, fortæller Bent Rasmussen, senior project manager hos Siemens Gamesa, til Bornholms Tidende.

– På bundrammen bliver der plads til at færdiggøre 12 tårne ad gangen. Tårnene er så tunge, at ingen kraner vil kunne løfte dem på land, så derfor skal de stå helt ude ved kajsiden, og så kommer installationsskibet og løfter dem om bord og sejler dem ud. Og det er i øvrigt en af årsagerne til, at vi valgte Bornholm, for det nye kajanlæg er meget stærkt, siger han.

I de kommende uger sætter Siemens Gamesa midlertidige kontorer og lagerfaciliteter op på havnen, og en del af containerne med udstyret er allerede blevet fragtet til Rønne.

– Og så regner vi med, at hovedkomponenterne ankommer i slutningen af oktober eller starten af november, forklarer Bent Rasmussen.

Installation begynder i januar

Derefter begynder Siemens Gamesa at samle tårnene. Det opsigtsvækkende installationsskib kommer for første gang i sidste uge af januar. Skibet kan tage fire møller ad gangen med ud til Kriegers Flak.

– Møllerne bliver sendt ud i tre sektioner. Der vil være tre vinger per mølle – altså 12 i alt – og de ligger i det, vi kalder en blade rack. Nacellen, altså generatoren, er ét, meget tungt komponent, og så er der det færdigmonterede tårn, fortæller Bent Rasmussen.

– De bliver sejlet ud til positionen, og der er fastlagt en sekvens for, hvordan vi installerer det ude på Kriegers Flak. Det sker i samarbejde med Vattenfall og Energinet. Vi forventer, at vi, få dage efter møllen er sat op, vil koble møllen på grid-nettet. Så de starter altså med at producere strøm relativt hurtigt, efter de er installeret, siger projektlederen, der i et par år har arbejdet på projektet, der nu går ind i den afgørende fase.

Ude ved havvindmølleparken er alle fundamenterne og transformatorstationerne ved at være konstrueret. Det sidste af de 72 fundamenter, der hver vejer 800 ton, blev installeret i slutningen af august, og nu går der ikke længe, før de 188 meter høje vindmøller skal derud. Først skal alle delene, der hører til over vandoverfladen omkring Rønne Havn, hvor mandskabets størrelse kommer til at variere undervejs.

– Vi regner med at have omkring 40 mand på pladsen hele tiden, siger Bent Rasmussen.

Siemens Gamesa regner med at have omkring 40 mand på pladsen hele tiden. Foto: Jacob Jepsen

Blandt de tilstedeværende er nogle lokale servicemedarbejdere, som Siemens Gamesa har hyret til blandt andet at håndtere skrald. Antallet af personer på havnen stiger kortvarigt med yderligere 25-40 personer, når bemandingen på installationsskibet skal udskiftes hver 14. dag. Det er dog ikke sikkert, at bemandingsskiftet altid vil finde sted i Rønne. Det kan også ske via Rødvig Havn, der ligger nærmere Kriegers Flak. På den måde kan bemandingsskiftet finde sted ude ved selve havvindmølleparken, fortæller Bent Rasmussen, som har en tidsplan, der går frem til næste sommer i Rønne Havn.

– Arbejdet fortsætter frem til slutningen af juni, hvis alt går vel. Men det afhænger af vejret. Hvis vi rammer ind i meget dårligt vejr, kan det forlænge installationskampagnen. Og hvis vejret bliver godt, kan den forkortes.