Lisa Hvis Johannesen. Foto: Jens-Erik Larsen

Lisa fik 12: ‘GSH har gjort mig til den kok, jeg er’

DAGENS NAVN: Lisa Hvid Johannesen bestod sin svendeprøve på Campus Bornholm med et flot 12-tal og er dermed udlært som gastronom/kok. Nu vil hun også være konditor.

Hvorfor ville du uddanne dig til gastronom med speciale som kok?

– Jeg ville oprindelig være ernæringsassistent med speciale inden for diabetes, fordi jeg fik diabetes som lille. Men så fandt jeg ud af, at den uddannelse er mere boglig. Det var ikke lige mig, så jeg gik i stedet efter at blive kok.

Hvordan bar du dig ad med at få et 12-tal ved din svendeprøve?

– Det ved jeg ikke selv. Jeg havde regnet med maksimalt at få 7. Så jeg var ret overrasket over at få at vide, at jeg havde bestået med glans og fået et 12-tal.

Hvad bestod opgaven i?

– Jeg trak hakket kalv og flæsk, og så skulle jeg lave en forret med rødspætte. Jeg havde fire timer til at forberede mig med alt det skriftlige, lave menubeskrivelse og bestille varer og den slags, og så havde jeg tre timer og 10 minutter i køkkenet til at lave de to retter.

Hvad var det dommerne lagde vægt på som baggrund for 12-tallet?

– Det var, at jeg brugte mange køkkentekniske egenskaber – for eksempel, at jeg lavede en mayonnaise, og at jeg dampede fisken i stedet for bare at stege den på en pande.

Du har stået i lære på Green Solution House i Rønne – hvordan har det været?

– Det har været fantastisk lærerigt. For når man er på GSH, er man også på Fredensborg og på Griffen. Så når man er på GSH lærer man at lave vegetarisk/italiensk mad, på Fredensborg fransk mad, og på Griffen lærer man at stege en god bøf, hvilket er utroligt svært.

– GSH har gjort mig til den kok, jeg er.

Hvad er dine fremtidsplaner?

– Jeg er færdigudlært den 22. oktober, og så vil jeg videreuddanne mig som konditor og bagefter åbne et konditori med speciale inden for diabetiske kager, for det mangler vi herovre.

– Jeg håber, at jeg kan finde en mesterlæreplads her på Bornholm. Men ellers bliver jeg nødt til at starte på konditorgrundforløbet i Slagelse til januar. Jeg kan som uddannet kok få noget merit, så uddannelsen vil tage mig to-tre år.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg går til spejder. Jeg er både gul og grøn spejder. Jeg er medlem af De Gule Spejdere i Danmark i Vestermarie, og jeg er KFUM-spejder i Nexø. Det bruger jeg rigtig meget tid på.

– Min storebror startede til spejder, og så blev mine forældre ledere. Jeg blev spejder for 12 år siden, da jeg ikke ville føle mig udenfor, og så faldt jeg pladask for det. Det er det med at være ude i naturen. Der er altid noget nyt at lære. Jeg er ulveleder hos de grønne og hjælpeleder hos de gule.

– Min helt store fritidsinteresse er min hund, min dejlige schæfer Milla, der snart er tre år gammel.

 

 

Lisa Hvid Johannesen

20 år.

Bor hjemme hos sine forældre i Østermarie.

Har en kæreste.