Trine Husman avler frilandskaniner: 'De er små klimahelte'

Trine Husman avler frilandskaniner: 'De er små klimahelte'
Trine Husman har startet en produktion af slagtekaniner Hasle.
| ABONNENT | 30. SEP 2020 • 17:59
| ABONNENT
30. SEP 2020 • 17:59
Af:
jens-erik larsen (foto)
FØDEVARER

For et halvt år siden var de gamle kolonihaver i den nordlige del af Hasle fuldstændig tilgroet med brombær. Nu er den 1.500 kvadratmeter store grund ryddet, så kun de gamle frugttræer og enkelte buske og brombær står tilbage.

Her regerer Trine Husman og hendes kaniner.

Trine Husman er den første avler af slagtekaniner på Bornholm, og hun prøver sig frem. Indtil videre har hun fem forskellige kødracer gående på farmen, som hedder Kaninland: Fransk vædder, dalmatiner, blå wiener og tysk og belgisk scheke.


Territoriale dyr

Kødkaniner er ikke helt så omgængelige som kælekaniner. En fuldvoksen kanin vejer fem-seks kilo og har et sæt kraftige lårmuskler i bagbenene.

– Og meget lange klør. Jeg har fået en del krattemærker på maven, siger Trine Husman, der har sit hyr med at fange kaninerne ind til slagtning.

– Jeg har været i Jem og Fix og købe et stort fiskenet, siger hun og griner. Hun har også måttet fordoble det oprindelige hegn i højden, for at forhindre kaninerne i at hoppe ud og katte og hunde i at hoppe ind.

Frilandskaniner er desuden territoriale dyr, fortæller Trine Husman. Men lige nu popper de rundt i det bløde aftenlys og ser fredelige ud. Nogle af dem ligger på maven med bagbenene strakt ud bag sig.

Kaninerne er ude hele året og graver selv huller. Derudover har Trine Husman etableret halmballehuler og shelters samt et overdækket foderhalvtag, så kaninerne kan spise i tørvejr.


Klimaregnskab i balance

Frilandskaninen betegnes af de grønne fødevareorganisationer som "Den lille klimahelt", fordi kaninavl regnes for at afsætte et meget lille klimaaftryk.

Kaninkødet forsvandt ifølge Husman fra middagstallerknerne i 1960’erne, da slagterierne blev industrialiseret for at imødekomme den stigende konventionelle landbrugsproduktion af dyr. Den skævhed vil Trine Husman gerne rette op på med sit frilandsprojekt i Hasle.

– Jeg fodrer kaninerne med kraftfoder, grøntsager og ukrudt for en god tilvækst af unger. Det er foder, som er produceret i Danmark, og derfor er C02-regnskabet i balance, siger Trine Husman.


Går i vinterhi

Kaninland drives efter de såkaldte stalddørsregler, hvor der må produceres 500 dyr om året.

– I den perfekte verden ville 10 hunner få otte unger tre-fire gange om året. Det giver 240 kaniner. Men lad os nu se. De store racer er ikke så produktive, og de går i hi om vinteren. Men til gengæld har de en stor tilvækst, siger Trine Husman.

Kødet skal sælges til private og til restauranter på Bornholm.


 
 

Info

Kaninkød fra Kaninland sælges for 10 kroner pr. 100 gram

Kaninland er på Facebook, hvis man vil vide mere.