Lægerne på Bornholm er klar til at vaccinere mod influenza – det foregår dog lidt anderledes i år

Det er ikke influenzasæsonen, men influenzavaccinesæsonen, der skydes i gang i morgen. Fra 1. oktober til midten af januar kan personer over 65 år, kronisk syge, svært overvægtige, gravide i andet og tredje trimester og – som noget nyt i år – personale i pleje- og sundhedssektoren gratis blive vaccineret for influenza.

SUNDHED

Det er ikke influenzasæsonen, men influenzavaccinesæsonen, der skydes i gang i morgen. Fra 1. oktober til midten af januar kan personer over 65 år, kronisk syge, svært overvægtige, gravide i andet og tredje trimester og – som noget nyt i år – personale i pleje- og sundhedssektoren gratis blive vaccineret for influenza.

Rikke Hjorth Westh, formand for de bornholmske praktiserende læger, håber, at mange vil gøre brug af tilbuddet. På grund af coronavirusepidemien er det efter hendes mening endnu vigtigere end normalt at beskytte sig mod influenza, så sundhedsvæsenet og lægehuset belastes mindst muligt i en uvis tid.

– For de to virusser er symptomerne, inkubationstiden og behandlingen – at se tiden an – den samme, siger Rikke Hjorth Westh og forklarer dermed, hvorfor en minimering af influenza-syge vil være med til at mindske presset på covid-19-beredskabet.

Halvdelen af ældre vaccineres

De seneste to vintre har 52 procent af de +65-årige ladet sig vaccinere. WHO’s anbefalede målsætning er en dækning på 75 procent, da en høj grad af immunitet begrænser spredningen af virussen. I 2017/18 blev 50 procent af de ældre bornholmere over 65 år vaccineret, har Statens Serum Institut tidligere oplyst.

På Allinge Lægehus, hvor Hjorth Westh har sin praksis, vil to sygeplejersker forestå vaccinationerne. Borgerne har tidligere år kunnet møde op uden tidsbestilling, men det kan ikke lade sig gøre i år. Coronaforsigtighed medfører, at man skal bestille tid på forhånd, ligesom man skal ved alle andre lægebesøg for tiden.

Hører man ikke til en af udvalgte grupper, koster vaccinationen mod influenza 200 kroner.

– Især hvis man har mange daglige kontakter, for eksempel som kassedame eller pædagog, kan det være en fornuftig ide, siger Rikke Hjort Westh.

Da bivirkningerne ved influenzavaccinen er milde, anbefaler hun, at mange overvejer at blive vaccineret. Kun de, som er allergiske over for æg, kan ikke tåle at blive vaccineret, fortæller Rikke Hjorth Westh.

Foruden influenzaprogrammet tilbyder lægehusene også pneumokokvaccinationer, der beskytter mod bakterien, der fremkalder de fleste tilfælde af lungebetændelse. Denne vaccination har været gratis for personer over 65 år og risikogrupper siden juni, fordi regeringen besluttede at forsøge at minimere antallet af indlagte med infektionssygdomme under covid 19-epidemien.

Per 1. juli boede der 11.763 personer over 65 år på Bornholm og Ertholmene.

 

 

Lægeformand korrigerer misforståelse om mundbind

Alle lægepraksisser kræver fra denne uge, at borgerne bærer mundbind, hvis det er muligt. Når de træder ind på lægehuset, bliver de mindet om, at de skal finde mundbindet frem. På sygehuset er reglerne for brug af mundbind også blevet skærpet i denne uge.

Gradvist er kravene om mundbind blevet introduceret og udbredt siden august. Først blev det en anbefaling i den kollektive transport, og i forrige uge besluttede regeringen i lyset af de stigende smittetal, at man skal bære mundbind på restauranter og caféer, indtil man får anvist en siddeplads.

De nye regler, som også gælder på Bornholmslinjens færger, har fået mange til at henvende til lægehusene for at få en lægeerklæring, der dokumenterer, at man er undtaget for reglerne om mundbind.

– Det er en misforståelse. Mange tror, at de skal til lægen og have en lægeerklæring, men det er ikke rigtigt, siger formanden for de praktiserende læger, Rikke Hjorth Westh fra Allinge Lægehus.

I vejledningen om mundbind skriver Sundhedsstyrelsen, at personer, som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind, kan undtages for anbefalingerne om brug af mundbind i den offentlige transport, restauranter og andre steder. Det samme gør sig gældende for børn under 12 år, personer med nedsat bevidsthedsniveau eller fysisk/mental svækkelse. På den vis administreres reglerne på tillidsbasis, som gør, at man kan spare betalingen for en lægeerklæring og et besøg hos doktoren.

– Og det er godt, for vi vil helst bruge vores tid på de syge, siger Rikke Hjorth Westh.

Hun opfordrer dog alle til at overholde vejledningen de steder, hvor det anbefales at bære mundbind.

– Jeg blev selv smittet med covid på lægehuset i april. Man kan aldrig vide sig 100 procent sikker, så det er derfor, man skal tage sig de forholdsregler.

– Eventuelt kan man bruge visir, og ellers må man klare sig ved at holde to meters afstand, siger Rikke Hjorth Westh.

Sundhedsstyrelsen understreger med fed skrift i dens pjece, at man skal være påpasselig med at dømme folk, der ikke har taget mundbind på.

”Husk, at der kan være en god grund til, at en person ikke bærer mundbind, og at årsagen ikke altid er synlig”.