Legelandet i Haslehallen har været det helt store trækplaster ved børnefestivalen i Hasle, men også blandt andet åben gård og aktiviteter på fælleden har trukket mange deltagere. Arkivfoto: Berit Hvassum

Børnefestival aflyses – og bliver svær at genoplive

EFTERÅRSFERIE

– Jeg kan ikke finde tiden til det, når det hele skal være frivilligt arbejde. Det kan ikke hænge sammen.

 

Det er
rigtig
træls.

 

Sådan siger Karin Pihl fra Hasle Turist- og Erhvervsforenings bestyrelse om baggrunden for, at der ikke bliver nogen børnefestival i Hasle i skolernes efterårsferie. Mens aflysningen af Halloween i Gudhjem skyldes coronasituationen, skyldes aflysningen af festivalen i Hasle manglende ressourcer. Selv om nogle af de aktiviteter, man normalt har haft i Hasle, nok ikke ville kunne lade sig gøre i år.

Karin Pihl har i nogle år stået alene som koordinator af børnefestivalen. Det kunne lade sig gøre, fordi hun brugte en del af sin tid som daglig leder af turistinformationen i Hasle på opgaven. Nu er turistinformationen lukket, og Karin Pihl forsøger at tjene til dagen og vejen i sit regnskabsfirma.

– Der er meget arbejde med at aftale og koordinere børnefestival, og det magter jeg ikke, når jeg skal stå med det hele selv. Og ingen andre har meldt sig på banen, siger Karin Pihl.

Som forudset

– Det er rigtig træls, siger turist- og erhvervsforeningens formand, Kim Sørensen, som forudså situationen allerede i oktober 2019, da han udtalte sig om lukningen af tre turistkontorer.

– Det er med til at give et dårligere samlet udbud til de turister, der kommer til Bornholm i efterårsferien. Festivalen var et rigtigt godt tiltag, men man kan ikke løfte det uden nogen til at binde det sammen. Når kommunen lukker turistkontoret, mangler vi en koordinator til at klare den opgave. Det kan ingen af os hamle op med, og det er desværre nok noget, vi kommer til at se med flere ting. Det er ærgerligt, for det er så få penge, kommunen sparer, men effekten er rigtig stor, siger Kim Sørensen.

Karin Pihl har stået meget alene med arrangementet – burde opgaverne ikke have været bredt mere ud i et udvalg?

– Jo, men problemet er bare, at situationen i vores forening er, at vi dårligt nok kan stille med en bestyrelse. Et udvalg ville være dejligt, men jeg ved godt hvem, der ville komme til at sidde i det udvalg. Og det har ingen af os tid til det og specielt ikke i år, hvor alt har været så “tosset”.

Har givet et godt image

Hvad har børnefestivalen betydet for Hasle?

– Det gode image, Hasle har fået i de senere år, er stykket sammen af flere forskellige ting, og en af de ting er børnefestivalen. Den har gjort det attraktivt at komme til Hasle. Mine egne kunder på campingpladsen har også nydt godt af det. Vi har haft mange bedsteforældre med børn, der er kommet her i efterårsferien. Nu vælger man en anden destination i stedet for. Det er hammerærgerligt.

Tror du, at I på et tidspunkt får mulighed for at genoplive børnefestivalen?

– Den står højt på ønskelisten, men jeg tror ikke, at der er nogen af de nuværende bestyrelsesmedlemmer, der har energien og det, der skal til. Vi har meget svært ved at finde frivillige til alt muligt andet, så det bliver svært, slutter Kim Sørensen.

 

2010

Børnefestivalen i Hasle så dagens lys i 2010 med Ruben Steffensen i spidsen for en tovholdergruppe. Festivalen har siden – frem til 2020 – fundet sted hvert år med et mix af aktiviteter rundt omkring i byen og nærområdet målrettet børn og børnefamilier.

Festivalen voksede sig hurtigt stor, og især en aktivitet som legeland i Haslehallen har været et stort trækplaster.

 

Kim Sørensen forudså allerede sidste år, at det ville blive svært at videreføre børnefestivalen. Arkivfoto: Allan Rieck
Karin Pihl var tovholder for børnefestivalen som en del af jobbet i turistinformationen i Hasle, men med lukningen af denne ville hele festivalen skulle arrangeres som frivilligt arbejde. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen