Bekymret borgmester går til regeringen om restriktioner på rejser

Bekymret borgmester går til regeringen om restriktioner på rejser
Hold bornholmernes adgang til Sverige åben. Tillad færgepassagerer at opholde sig i deres bil under overfarten. Og så ville det være rigtig rart, hvis det også kunne lade sig gøre at få tyskerne til at undtage Bornholm fra deres aktuelle rejserestriktion til Region Hovedstaden, som Bornholm hører under. Det er budskaberne i to breve, som borgmester Winni Grosbøll (S) netop har sendt til transportminister Benny Engelbrecht (S). Arkivfoto
| 30. SEP 2020 • 11:27
Af:
jakob-marschner

30. SEP 2020 • 11:27
FÆRGER

Hold bornholmernes adgang til Sverige åben. Tillad færgepassagerer at opholde sig i deres bil under overfarten. Og så ville det være rigtig rart, hvis det også kunne lade sig gøre at få tyskerne til at undtage Bornholm fra deres aktuelle rejserestriktion til Region Hovedstaden, som Bornholm hører under.

Det er budskaberne i to breve, som borgmester Winni Grosbøll (S) netop har sendt til transportminister Benny Engelbrecht (S). Det ene af brevene er desuden gået til justitsminister Nick Hækkerup (S).

"Jeg ved, at I begge har mange ting på skrivebordet lige nu, men jeg håber, at I vil have opmærksomheden rettet mod den særlige situation, der er for Bornholm, såfremt den kommende tid kommer til at byde på nye rejserestriktioner fra Sveriges side", skriver Winni Grosbøll til begge ministrene.

"Det er overordentligt vigtigt, at der meget hurtigt kan skabes sikkerhed for vigtige rejser gennem Sverige som for eksempel patientrejser i forbindelse med familieanliggender, forretningsrejser m.m. Skulle I have brug for det, står vi selvfølgelig til rådighed for jer og jeres embedsmænd."

"Tak for jeres lydhørhed og handlekraft i foråret, da Sverige indførte rejserestriktioner over for Danmark, således at transportkorridoren gennem Sverige til og fra Bornholm blev holdt åben. Det er helt afgørende for, at vi i det daglige kan "hænge sammen" med resten af Danmark", indleder Winni Grosbøll sit brev.

Lad tyskerne komme hertil

Over for både transportministeren og justitsministeren anerkender Winni Grosbøll fuldt ud, at smittetallene i Københavns-området ikke er gode netop nu. Langt mindre coronasmitte er der for tiden på Bornholm. Derfor søger Winni Grosbøll også ministrenes hjælp til om muligt at få Bornholm undtaget fra Tysklands restriktion på at rejse til den danske hovedstadsregion.

"Det er bekymrende smittetal, vi ser i det storkøbenhavnske område lige nu. Heldigvis er smittetallene lave på Bornholm, og vi gør alt, hvad vi kan for at holde dem lave. Det er derfor også en stor udfordring for os, at Tyskland vælger at medtage Bornholm, når de laver rejserestriktioner for Region Hovedstaden. Tyskland er vores næststørste turistmarked, og vi er ved at få hul på vinterturismen, hvor Tyskland er hovedinteressenten", skriver hun.

Så derfor:

"Hvis I har nogen som helst mulighed for at påvirke den tyske beslutning angående rejserestriktioner for Bornholm, vil det være af meget stor betydning for det bornholmske erhvervsliv og samfund generelt. I må endelig sige til, hvis I har spørgsmål, eller vi kan gøre yderligere i denne svære situation" fortæller Winni Grosbøll endelig på den tyske front.

Tillad alle at være i bilen

Winni Grosbøll beder desuden transportminister Benny Engelbrecht om, at alle rejsende i bil på færgen til Sverige "uden begrundelse" kan få lov til at opholde sig i deres bil under overfarten.

Netop nu må der kun opholde sig passagerer i op til 50 biler under sejladsen. Desuden skal der være et sundhedshensyn, før passagerer får mulighed for det. Begge dele følger af et direktiv fra Sundhedsstyrelsen, som Winni Grosbøll nu beder sundhedsministeren om at lave om på.

"Jeg skriver til dig for at bede dig undersøge om de begrænsninger, der er lagt på ophold på vogndækket under overfarten på Bornholmslinjens overfart på Rønne-Ystad, kan ophæves", starter hun sit brev til Benny Engelbrecht.

"Jeg mener, at i den nuværende situation bør alle rejsende i bil, der ønsker det, kunne tage ophold på vogndækket under overfarten, uanset begrundelse", skriver Winni Grosbøll dernæst.

Hun oplyser desuden, at Molslinjen er enig og har det samme ønske. Det står klart, efter at regionskommunen har været i dialog med rederiet.