33-årige Thomas Nyboe var en af omkring 50 ansatte, der mistede jobbet, da virksomheden Futurae i Hasle gik konkurs i april. Nu arbejder han i XL-Byg Allinge. Foto: Jens-Erik Larsen

Thomas blev fyret: ‘Det vigtigste er at bevare positiviteten’

– Det kom fuldstændig uventet, siger 33-årige Thomas Nyboe om den dag, da han selv og omkring 50 andre ansatte blev fyret fra virksomheden Futurae i Hasle.
Virksomheden havde mistet for mange opgaver på grund af coronakrisen og gik konkurs. 30. april blev medarbejderne kaldt sammen til møde og fik at vide, at virksomheden ville erklære sig konkurs.

LEDIGHED

– Det kom fuldstændig uventet, siger 33-årige Thomas Nyboe om den dag, da han selv og omkring 50 andre ansatte blev fyret fra virksomheden Futurae i Hasle.

Virksomheden havde mistet for mange opgaver på grund af coronakrisen og gik konkurs. 30. april blev medarbejderne kaldt sammen til møde og fik at vide, at virksomheden ville erklære sig konkurs.

– Om morgenen lurede vi da på, at vi ikke havde fået løn ind på kontoen endnu, men alligevel kom det helt bag på de ansatte, fortæller Thomas Nyboe, der var ansat som byggeleder og kun havde været hos Futurae i seks måneder.

– Fem unge tømrere og murere var endda lige blevet ansat per 1. april.

Samtidig fik de opsagte ikke udbetalt deres løn.

Thomas Nyboe stod derfor fra den ene dag til den anden uden job, uden indkomst og med hus og tre børn.

Hvilke tanker gjorde du dig i den situation?

– Lige først gik tiden lidt i stå. Samtidig havde min kone gået ledig i et halvt års tid og var i et vikariat som udløb i juni. Vi vidste ikke, om vi begge ville stå uden job.

Det var ikke i sig selv det at blive fyret, der ramte ham, men mere hvordan familien skulle klare sig.

– Som tømrer har jeg prøvet at blive opsagt mange gange. Det gør man som tømrer. Så jeg tænkte, at jeg nok skulle finde noget – det var mere, hvor lang tid det ville tage. Håndværkere har altid en større risiko for at blive opsagt. Det vidste jeg allerede, da jeg uddannede mig. Jeg har aldrig været bange for den situation, for jeg ved, at sådan er det. Men det samme gælder jo ikke for eksempelvis funktionærer, og jeg tror også, at de kontoransatte på Futurae havde sværere ved at finde nyt arbejde, og det samme gælder i andre brancher, eksempelvis de mange, der er fyret hos Jensen Denmark, mener Thomas Nyboe.

Har du et god råd til andre, der bliver fyret?

– Det er svært at give råd, men det vigtigste er at bevare den positive tænkning. Ellers kan man hurtigt komme ind i en tankegang om, at “ingen har brug for mig” og komme til at at grave sig lidt ned.

Hvad skal man gøre i stedet for?

– Man skal tro på sig selv. Man kan godt sige, at man er dygtig, selvom det ikke er så populært.

Thomas Nyboe råder også til, at man ikke smækker med døren, når man går. Heller ikke selvom man er opsagt.

– Det er ofte via nogen, der kender nogen, at man kommer i arbejde igen, så positiviteten er vigtig.

Endelig råder han til, at tage det arbejde, man kan få. Også selvom det er noget andet, end det man er uddannet til.

– Man skal måske tage et arbejde, som man ikke synes er så sjov. Er man i job – uanset hvilket – er det lettere at få job, og man kommer op om morgenen, og holder kontakten med andre.

For Thomas Nyboe selv løste situationen sig forholdvis hurtigt.

– Jeg blev tilbudt et job et sted, jeg tidligere havde arbejdet, hvor jeg startede 1. juni. Samtidig var banken med på at give kassekredit, indtil jeg fik min løn fra garantifonden.

Han arbejder nu i XL-Byg Allinge.

Også de fleste andre håndværkere fra Futurae kom hurtigt i arbejde igen.

– Jeg har haft det nemt. Min kone har også nu fået et fast job, så vi er kommet godt igennem.