Nicolai Howalt. Pressefoto

‘Jeg havde forsvoret, at jeg ville blive kunstner ligesom min morfar’

50 år

– Jeg havde forsvoret, at jeg ville blive kunstner ligesom min morfar. Jeg ville ud at redde verden ved at lave dokumentariske projekter med mit kamera.

Men kunsten sneg sig alligevel ind hos Nicolai Howalt, der er uddannet på Danmarks fotografiske billedkunstskole Fatamorgana i 1992. Billedkunstner og fotograf Nicolai Howalt bor i København, men har stærke bornholmske forbindelser. Fredag den 2. oktober fylder han 50 år.

– Min morfar købte hus i Melsted i 1936. Han var kunstmaler og levede syv måneder om året på Bornholm og de resterende fem i København. Så min mor Henriette er opvokset mest på Bornholm, men om vinteren i København. Samtlige mine sommerferier har jeg holdt i Melsted i det sommerhus, som min mor til sidst købte af min morfar og bor i i dag, fortæller Nicolai Howalt.

– Jeg har faktisk lige været på Bornholm i weekenden. Min mor er nu en ældre dame og blev enke i sommer, så jeg kommer der rigtig meget, tilføjer han.

– Jeg har mange gode venner på Bornholm og holder af at være der, og gad vide, om nogen af os i familien ikke ender med at købe sommerhuset. Jeg holder meget af Bornholm. Naturen er så unik, og vandet er jo fantastisk. Det er et enestående havørredvand. Det fås ikke bedre i hele Danmark. Jeg var lystfisker i mange år, men så blev jeg bidt af skyde med harpun og blev undervandsjæger. Det er et fantastisk smukt landskab, der åbenbarer sig, når man dykker ned i det, siger Nicolai Howalt.

På museet

Nicolai Howalt har gjort sig bemærket med sine fotografiske serier og har udstillet internationalt. Det gælder for eksempel “Boxer” og “Car Crashes”. På Bornholm er Nicolai Howalt kendt for hans og hustruen Trine Søndergaards store fotografiske installation “How to Hunt”, der er en del af museets permanente samling.

Helt aktuelt er hans bogprojekt “Old Tjikko” om verdens ældste træ – i Dalarna i Sverige – og fotoudstillingen om det samme i Nikolaj Kunsthal i København. Nicolai Howalt arbejder lige nu på et bidrag til en udstilling på universitetsmuseet Medicinsk Museion om epidemier og pandemier.

Morfarens kunstgener er i øvrigt også ført videre til både søsteren Camilla, der er billedkunstner, og broren Thomas, der arbejder med teater, animation og computerspil.