Hansa er i de kommende dage på bedding på Nexø Havn, hvor den blandt andet skal kalfatres (tætnes) og males. Foto: Lars Bredo

Hansa får en kærlig hånd: ‘Den skal ordnes lidt i bunden’

FORENINGSLIV

Bådmotorklubben Columbus’ formand, Bjarne Stefaniuk, sejlede forleden klubbens kutter, Hansa, til Nexø, hvor fartøjet nu er kommet på bedding for at blive vedligeholdt.

Fiskekutteren Hansa er til daglig hjemmehørende i Hasle Havn, hvor medlemmerne af Columbus blandt andet bruger den til at sejle ud på fisketure, og så er den hvert år deltager i Sildefesten, når Miss Sild skal kåres, og der er kuttertræk på programmet.

I år er det på grund af coronaen ikke blevet til så meget sejlads. Men den almindelige vedligeholdelse skal alligevel klares.

– Den skal ordnes lidt i bunden. Vi har skrabet den ren, den skal kalfatres lidt, hvor der mangler værk, og så skal den males. Vi laver så meget, vi kan selv. Vi har fået nogle frivillige, der gerne vil lave det arbejde, siger Bjarne Stefaniuk.

270.000 kroner

På lidt længere sigt er der brug for at give Hansa lidt mere end en kærlig hånd. Nemlig en større renovering. Foreningen skal derfor i gang med at søge nogle tilskud, blandt andet i Skibsbevaringsfonden.

Man har brug for den nette sum af 270.000 kroner.

– Vi har fået slebet dækket helt ned, så vi kunne se, hvor galt det står til. Det viser sig, at det meste af dækket skal skiftes, oplyser Bjarne Stefaniuk.

Bjarne Stefaniuk glæder sig over, at nye frivillige vil være med til at vedligeholde Hansa. Arkivfoto: Berit Hvassum

Renoveringen er ikke her og nu akut, men bliver nødvendig på et tidspunkt:

– Vi kan godt sejle med den, som den er. Vi har været oppe at kigge under båden og ind i båden, og det ser fint ud. Men man ved aldrig, hvad der kommer frem, når man begynder at skille en gammel båd ad, tilføjer formanden.

Columbus er med de større renoveringer helt afhængig af at kunne få tilskud til arbejdet. Foreningens økonomi er stram, og der har tidligere været talt om at skille sig af med Hansa:

– Vi vil gerne beholde Hansa, så længe vi kan, og får vi tilskud til at renovere den, beholder vi den, siger Bjarne Stefaniuk.

Værksted og udstilling

Hansa er en af klubbens aktiviteter. En anden er værkstedet ved Grønbechs Gård, hvor medlemmer går og renoverer gamle bådmotorer. Når motorerne er blevet sat i stand, bliver en del af dem udstillet i klubbens maritime udstilling på Hasle Havn.

– Vi har åbnet udstillingen hver dag i sommer, men har i år ikke haft nogen passere af udstillingen på grund af coronaen. Vi har startet motorerne et par gange, og når det er sket, har der pludselig stået 20 mennesker i udstillingen. Vi regner med, at der har været mellem 1.200 og 1.400 inde at se udstillingen i år, siger Bjarne Stefaniuk.

 

 

Om Hansa

Fiskekutteren SE 110 Hansa blev bygget i 1946 som et traditionelt dansk fiskefartøj. Det har siden gennemgået forskellige ombygninger til det udseende, det har i dag.

Hansa blev i mange år ejet i fællesskab af Bornholms Sportsfiskerforening og Bådmotorklubben Columbus. Sidstnævnte forening har i de seneste år været eneejer af kutteren.