På grund af afbud fra grupper har madkulturhuset Gaarden i Melsted haft færre gæster end normalt. Alligevel vurderer daglig leder Mikkel Bach-Jensen, at huset trods alt kommer gennem året med skindet på næsen, måske med et lille greb i Gourmet Bornholms kasse. – Det ser ud, som om vi lige humper os igennem. Og så håber vi bare, at det løsner sig til næste år, og verden kan se lidt mere almindelig ud. Foto: Jens-Erik Larsen

En blandet sæson for Gaarden: ‘Det er grupperne, der gør en kæmpestor forskel for os’

MAD

Nogen nem opgave er det ikke at opsummere sæsonen, når man er daglig leder af madkulturhuset Gaarden, men det var ikke desto mindre, hvad Mikkel Bach-Jensen blev bedt om, da Bornholms Tidende søndag lagde vejen forbi Melsted i anledning af Æblets Dag.

– Vi ligger væsentligt over på besøgstal i højsæsonen, og vi ligger for den sags skyld også højere i omsætning i forhold til billetsalg og cafésalg. Men det ændrer ikke ved, at vi som attraktion er relativt hårdt ramt, fordi forårets grupper, som vi plejer at have derovre, altså skoleklasser og virksomhedsgrupper og den slags, dem har vi ikke kunnet have. Så vi ligger bagefter på det samlede besøgstal for året til dato, sagde han og pegede i retning af det moderne madkulturhus, der ligger side om side med den gamle gård, der huser landbrugsmuseet Melstedgård.

Stille og roligt aflyst

I for- og eftersæsonen har grupperne stor betydning for Gaarden. I foråret blev de væk på grund af corona, og lige for tiden er der begyndt at tikke en del aflysninger ind. Igen på grund af corona.

– Det er grupperne, der gør en kæmpestor forskel for os, og det er alt fra skoler til krydstogtbesøg til virksomhedsbesøg til arrangementer om produktudvikling for fødevareproducenter, eller hvad det nu er. De ting bliver bare stille og roligt aflyst, fortalte Mikkel Bach-Jensen.

Inden virussen blussede op igen, nåede madkulturhuset at have besøg af en del lejrskoler. Det har også afviklet nogle virksomhedsarrangementer, og der er stadig nogle få tilbage.

– Når vi når på den anden side af efterårsferien, så ser det noget tungt ud derovre, og det kommer også til at påvirke hele året. Vi får simpelthen ikke de besøg, vi plejer at have derovre, sagde han, mens han passede billetsalget til Æblets Dag.

Brugt tiden fornuftigt

Efter efterårsferien og i vinter vil Gaarden traditionen tro tilbyde en række små kurser, men allerede nu kan madkulturhuset konstatere, at folk er en smule påpasselige med at melde sig.

– Det kan vi tydeligt mærke, og det kan vi ikke betænke folk i, sagde Mikkel Bach-Jensen.

I stedet for at ærgre sig over en situation, man ikke kan påvirke, har huset brugt tiden på at ruste sig til fremtiden. Det vil sige, at der er brugt en del tid på nye projekter og fundraising af nye opgaver, hvor man kan se en eller anden form for økonomi omkring at lave oplevelser

– Så vi har trods alt brugt tiden fornuftigt på at finde nogle gode projekter, fortalte den daglige leder.

Donation fra legat

En god nyhed midt i det hele er, at Brdr. E., S. & A. Larsens Legat har doneret et stort beløb, så madkulturhuset kan få udviklet keramik, som bliver lavet på Hjorths Fabrik, og som man kan have på hylderne.

– Lige nu står der Ikea på det hele. Det var det, der var penge til, da vi åbnede huset. Det er også OK, for det er ikke så fedt, når der pludselig ryger en stabel tallerkener, men det er bare øv, når gæster glæder sig over, at de har fået en masse fra Bornholm, og så vender de lige glasset, og så står der Ikea. Så nu kan der komme til at stå Hjorths Fabrik og Bornholm, lød det fra en glad Mikkel Bach-Jensen.