Rødhætter på depot. Foto: Jens-Erik Larsen

Her endte rødhætterne fra Bobbabrøddan deres dage

De hvidmalede granitsten med rød top, de såkaldte rødhætter, der i årtier har inderammet dele af Røbrovej, er nu fortid. Bornholms Tidende fandt dem liggende på langs, efter de er blevet trukket op af jorden ved Bobbabrøddan.

VEJSTEN

De hvidmalede granitsten med rød top, de såkaldte rødhætter, der i årtier har inderammet dele af Røbrovej, er nu fortid. Bornholms Tidende fandt dem liggende på langs i Olsker, efter de er blevet trukket op af jorden ved Bobbabrøddan.

Regionskommunens vejafdeling har erstattet de rød-hvide granitsten med et moderne autoværn i stål. Ifølge vejafdelingens driftsleder Hasse Hallberg er granitstenene ikke tidssvarende, og et moderne autoværn er mere trafiksikkert.

Bornholmere har på sociale medier og på debatsiden i Bornholms Tidende ærgret sig over, at rødhætterne ved Bobbabrøddan, et stykke kulturhistorie, må lade livet.

– Rødhætterne på Bobbabrøddan bør blive stående, skrev Andre Jensen fra Hasle i et læsebrev til Bornholms Tidende den 18. september.

Foto: Jens-Erik Larsen

Jørgen Hammer var også undrerende overfor regionskommunens beslutning på avisens debatside. Han mente, regionskommunen kunne tænke mere kreativt, når det kommer til trafiksikkerhed og kulturarv.

– Jeg savner nogle gange, at vi i den bornholmske hverdag kan forvalte de nødvendige fremskridt på det tekniske område, på en måde, der afspejler respekt for kulturarven, skrev han den 19. sepetember.

Dansk Folkeparti har siden meldt sig på banen med et ønske om at frede de gamle rød-hvide granitsten på Bornholm. Partimedlem Kim Jacobsen udtalte den 22. sepetember, at Dansk Folkeparti vil have granitstenene fra Bobbabrøddan genrejst. Som medlem af regionskommunens natur- og miljøudvalg tager han sagen med på dagsordenen for udvalgets møde den 3. november.

Indtil da ligger Bobbabrøddans rødhætter fortsat på langs i en bunke i Olsker.

 

 

Find og del andre steder med rødhætter på Bornholm

Hvor mange steder på Bornholm findes de rød-hvide granitsten? På Bornholms Tidende vil vi gerne være med til at registrere den bornholmske kulturarv. Det vil vi gøre ved at indsamle billeder og stedbetegnelser på rødhætterne på Bornholm, så vi kan lave et overblik over, hvor mange steder, de rød-hvide granitsten står. Hvis du vil hjælpe til, kan du sende et billede og en stedbetegnelse på de rødhætter, du ser rundt omkring på øen. Det skal gerne være rødhætter i flok og ikke enkeltstående granitsten. Billeder og adresse eller beskrivelse af placering skal sendes inden den 9. oktober på email til [email protected]