Mette Vind i sin have i Svaneke. Foto: Jacob Jepsen

Brug min Baghave har været en succes: 60 gæster blev til 186 på et år

DAGENS NAVN:  1.578 danske haveejere er gået med i Brug min Baghave, hvor de stiller græs gratis til rådighed for gæster for en enkelt nat ad gangen. En af dem er Mette Vind fra Svaneke, der kun har fået gode oplevelser ud af at låne sin have ud. Hun har også fået flere end før, for sidste års 60 havegæster er i år blevet mere end tredoblet til foreløbig 186.

DAGENS NAVN:  1.578 danske haveejere er gået med i Brug min Baghave, hvor de stiller græs gratis til rådighed for gæster for en enkelt nat ad gangen. En af dem er Mette Vind fra Svaneke, der kun har fået gode oplevelser ud af at låne sin have ud. Hun har også fået flere end før, for sidste års 60 havegæster er i år blevet mere end tredoblet til foreløbig 186.

Hvorfor valgte du at gå med i Brug min Baghave?

– Jeg syntes straks, at det var en fantastisk idé. Jeg bor det dejligste sted i mit barndomshjem i Svaneke med stor have lige ud til skov og klipper og vand. Det deler jeg meget gerne med teltgæster. De synes også, at her er fint, og det gør mig glad.

Hvad har det givet dig at stille din have til rådighed for overnattende?

– Det er så livsbekræftende med alle de glade, søde taknemmelige mennesker, som jeg møder. Og når de hilser på min skildpadde Tarzan, der har et ude-bur om sommeren, så bliver alle som børn på ny. Det er så hyggeligt og sjovt. Her i mit hjørne af øen er der ikke noget shelter. Det er også stærkt medvirkende til succesen.

Har du også haft oplevelser, der ikke var så behagelige?

– Nej, slet ikke. Det er netop det, der styrker min tillid til andre og tro på, at de fleste er gode, ordentlige mennesker. Huset er åbent, så der er adgang til toilettet også om natten og når jeg ikke er hjemme. Der er ingen problemer.

Hvor gamle er de typiske baghavegæster, hvor kommer de fra, og hvad har bragt dem til Bornholm?

– De allerfleste er unge, mange er studerende. Jeg tilbyder min have til cyklister og vandrere, og her har også været familier med større børn og venner i mange aldre.

Hjælper du også dine gæster på andre måder end med overnatning, og hvad hjælper du i så fald med?

– De får lov at bruge toilet, vand og strøm. De får gode råd om byens tilbud, overnatningen er jo gratis. En af de unge mænd fik lov at købe to æg, for kæresten skulle have pandekager til morgenmad .

I år har du mere end tredoblet dit besøgstal fra sidste år. Hvor mange besøgende regner du med næste år?

– I år er alt jo anderledes. Det har jo været et år til indlandsturisme, vandring og cykling. Jeg håber, at alt er mere normalt næste år, og så kommer her måske “kun” 100. I år havde jeg også “gengangere” fra sidste sæson. For os alle kan jeg bare ønske en rigtig god turistsæson næste år.

 

 

Mette Vind

74 år, pensioneret bibliotekar.

Født og opvokset i Svaneke, bor nu i Svaneke igen.

Har en søn, en svigerdatter og børnebørn på Sjælland.

Bor alene med en kat og en skildpadde.