– Det er smadderirriterende. Det er jo ikke, fordi folk er bange for at rejse til Bornholm. Smittetallet er ikke så højt, så det vil være uforsvarligt at rejse hertil. Det handler jo udelukkende om, at vi hører under Region Hovedstaden. Jeg synes ikke, man passer på Bornholms økonomi, når man ikke er opmærksom på de store forskelle, siger Kirstin Brandt Blomgren fra Bornholmtours. Foto: Berit Hvassum

Efter Tysklands krav om karantæne: ‘Aflysningerne strømmer ind’

TURISME

Onsdag aften tog de tyske myndigheder konsekvensen af de stigende smittetal i Danmark, og det bornholmske turisterhverv kan allerede nu mærke konsekvenserne af de skærpede tyske rejserestriktioner.

På grund af de højere smittetal i Region Hovedstaden risikerer tyskerne nu op til 14 dages karantæne, hvis de vender hjem efter en tur til hovedstadsregionen, som Bornholm er en del af.

Mærker konsekvenserne

Det ærgrer Benny Schou, formand for Horesta Bornholm, turist- og oplevelseserhvervets interesseorganisation, og direktør på Hotel Balka Strand.

– Jeg kan allerede nu mærke konsekvenserne af det her. Vi får mange henvendelser fra tyskere, som aflyser deres ferie på Bornholm. På Hotel Balka Strand skulle vi have haft to grupperejser med busser i dag, og de har meldt afbud, siger Benny Schou.

Bornholm er de seneste år blevet et yndet turistmål blandt tyskere i efteråret, og derfor rammer de nye tyske regler hårdt, efter at øens turisterhverv ellers var ved at komme ovenpå igen efter coronakrisen i foråret.

– I efteråret har vi traditionelt mange grupperejser fra Tyskland til Bornholm, og det er jo klart, at når de her grupperejser melder afbud, så mister vi mange turister. Vi havde håbet på, at efteråret skulle rette op på et eller hårdt år, og derfor er det selvfølgelig rigtig ærgerligt, fortæller Benny Schou.

Det er frustrerende

Aflysningerne strømmer ligeledes ind til Bornholmtours, fortæller direktør Kirstin Brandt Blomgren.

– Det er klart, at tyskerne er jo ikke interesseret i at skulle i 14 dages karantæne, når de vender hjem. Så vi får mange afbestillinger lige nu, fortæller Kirstin Brandt Blomgren.

Det frustrerer hende.

– Det er smadderirriterende. Det er jo ikke, fordi folk er bange for at rejse til Bornholm. Smittetallet er ikke så højt, så det vil være uforsvarligt at rejse hertil. Det handler jo udelukkende om, at vi hører under Region Hovedstaden. Jeg synes ikke, man passer på Bornholms økonomi, når man ikke er opmærksom på de store forskelle, siger Kirstin Brandt Blomgren.

Hun henviser til, at i et tætbefolket område som København kan smitten sprede sig noget hurtigere end på Bornholm, hvor vi har god plads.

– Der er jo stor forskel på at bo på hotel i København og rejse til Bornholm, hvor de fleste ankommer i egen bil med en færge direkte fra Tyskland og bor i sommerhus. Både fra tysk side og fra dansk side er Bornholm uforvarent blevet ramt af det her. Det har jo ikke været tyskernes mening, at man ikke må rejse op i et sommerhus i et område, som egentlig er sikkert, siger Kirstin Brandt Blomgren.

I Københavnsområdet er der 89 smittet pr. 100.000 den seneste uge. På Bornholm lyder tallet blot på 10 pr. 100.000 indbyggere den seneste uge ifølge DR.

Hos Feriepartner Bornholm mærker man også konsekvenserne af de skærpede tyske rejserestriktioner, fortæller direktør Andreas Brandt-Andersson.

– Vi fik pludselig meget travlt i går. De fleste ringede med en masse spørgsmål, og vi har også allerede fået flere aflysninger, siger Andreas Brandt-Andersson.

Alligevel er direktøren stadig fortrøstningsfuld.

– Jeg håber fortsat, at vi får flere tyskere til Bornholm den kommende tid. Det er ikke så sjovt lige nu. Det rammer hele eftersæsonen og alt det arbejde, vi har opbygget det seneste tid. Vi har længe arbejdet på at forlænge sæsonen, og mange af de tyske turister, som skulle være kommet i løbet af sommeren, dem har vi rykket til efteråret. De har tænkt, at hvis de rykkede deres rejse til oktober, så måtte det være bedre, siger Andreas Brandt-Andersson.

Står for 70 procent af bookninger

De tyske turister står normalt for 70 procent af Feriepartner Bornholms samlede bookninger, og de booker typisk to til tre ugers ferie. Feriepartner Bornholm kontaktede torsdag alle de gæster, som har booket et ophold på Bornholm de kommende måneder med vejledning om de tyske rejserestriktioner.

Alene de kommende 14 dage er det planen, at omkring 300 tyske turister besøger Bornholm gennem Feriepartner Bornholm.

Andreas Brandt-Andersson håber dog fortsat, at en del af dem fortsat vil komme til Bornholm, men han savner mere klare udmeldinger fra myndighederne.

– Jeg håber, at man fremadrettet kan give hurtigere svar på de test, for det har vi brug for, siger Andreas Brandt-Andersson.

Alle rejsende kan indtil 1. oktober undtages fra karantænekravet, hvis de kan fremvise en negativ coronatest, der maksimalt er 48 timer gammel, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice.

Kirstin Brandt Blomgren er enig i, at myndighederne nu må på banen.

– Lige nu forsøger vi at sige til folk, at vi lige må se tiden an. For der er jo nogle usikkerheder. Blandt andet skal tyskerne kunne fremvise en negativ test, når de vender hjem. I Danmark laver vi ikke skriftlige svar på test, men det må vi kunne løse. Det har også været fremme, at man måske kan forlænge undtagelsen fra karantænekravet fra 1. oktober til 1. november, således at tyskerne får mulighed for at holde deres efterårsferie. Jeg håber snart, vi får nogle svar, siger Kirstin Brandt Blomgren.

 

 

Fakta

Onsdag aften tog de tyske myndigheder konsekvensen af de stigende smittetal i Danmark: Nu skal rejsende fra hovedstadsområdet og Bornholm i 14 dages karantæne, hvis de rejser til Tyskland.

Indtil 1. oktober kan du slippe for at skulle i karantæne, hvis du har en negativ coronatest med til Tyskland. Den må ikke være mere end 48 timer gammel.