Krystalcafeen 2020. Foto: Jacob Jepsen

Kig inden for på Krydset anno 1970

TILBAGEBLIK

Krystalcafeen “Krydset” Krystalgade 20. Tidligere hed det “Hotel og Gjæstgiveri Nutiden”. Senere blev det Bodega “Krystalkafeen” og har gennem årene været kulisse til nattelivet i Rønne.

Indimellem har “Krydset” trukket overskrifter i politirapporten, som for eksempel torsdag den 27. juli 1978, hvor rockeren “Jønke”, dengang kun 18 år, var indblandet i et knivdrama på stedet. Selve knivdramaet tog kort fortalt sin begyndelse, da Jørn Nielsen sammen med en 23-årig kammerat fra den hedengangne københavnske rockergruppe “Normaderne”, under nogle feriedage på Bornholm i noget påvirket tilstand ville aflægge Krystalcafeen et besøg.

“Vi var ikke stangstive, men godt stegte”, som Jønke udtrykker det i sin bog “Jønke – Mit liv”. I retsmødet forklarede han, at han havde indtaget omkring 25 genstande inden besøget, hvor de to var ledsaget af et par kammerater med tilknytning til den daværende bornholmske rockergruppe “Holmerne”. I lokalet var der 80-100 mennesker, og inden der var gået et par minutter, var der vild gang i et slagsmål, som endte med, at en 23-årig bornholmer fik knivstik i maven, mens en 26-årig fik stik i den ene skulder og siden besvimede udenfor på gaden. Begge kørtes på hospitalet, men var dog uden for livsfare.

De to københavnere forsvandt, før politiet og Falck dukkede op. Og resten af natten jagtede politiet dem ved en storstilet eftersøgning, hvor blandt andet lufthavn og færge blev kontrolleret. Jønke blev idømt to og et halvt års fængsel for grov vold, mens hans kammerat slap med seks måneders fængsel.

Kilde: Bornholms Tidendes arkiv

Krystalcafeens interiør 1970. Foto: Algot