Jord og klipper skal undersøges forud for museumsudvidelse

Jord og klipper skal undersøges forud for museumsudvidelse
Bornholms Museumsfond lægger op til, at der nu som optakt til den planlagte museumsudvidelse på Helligdommen bliver lavet arkæologiske undersøgelser samt undersøgelser af stedets klipper. Det sker, selvom Planklagenævnet fortsat behandler en klage over den lokalplan, der muliggør udvidelsen. Angiveligt vil undersøgelserne dog ikke ændre stedet. Visualisering: James Carpenter
| ABONNENT | 25. SEP 2020 • 09:57
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
25. SEP 2020 • 09:57
HELLIGDOMMEN

Bornholms Museumsfond, der står for den planlagte udvidelse af Bornholms Kunstmuseum ved Helligdommen nær Rø, vil gerne undersøge det sandsynlige byggeområde nærmere. Før byggeriet kan gå i gang, skal området undersøges af arkæologer, og geofysiske undersøgelser skal fastslå, hvor meget klippe der er, og hvilken beskaffenhed den har.

Derfor har Bornholms Museumsfond nu anmodet Bornholms Regionskommune om at udbetale en million kroner ud af de 15,534 millioner kroner, som kommunen har afsat til udvidelsesprojektet i 2020.

Politikerne i job-, udviklings- og fritidsudvalget forholdt sig til forespørgslen på det seneste møde og valgte at støtte den. Det er dog i sidste ende kommunalbestyrelsen, der beslutter, om det er nu, de første spæde fysiske skridt på vejen til at etablere et kulturhistorisk museum og et lysmuseum skal tages.

Undersøgelser ændrer ikke landskabet

Formand og næstformand i Bornholms Museumsfond, Steen Colberg Jensen og Jacob Bjerring-Hansen, gør i et brev til kommunen opmærksom på, at der er en risiko forbundet med at bevilge pengene på dette tidspunkt i processen. Der er nemlig blevet klaget over den lokalplan, som muliggør byggeriet, og klagen bliver stadig behandlet i Planklagenævnet. Fondsfolkene gør opmærksom på, at det forhold udgør en risiko, da ingen kender sagens afgørelse eller afgørelsens konsekvenser. Men under alle omstændigheder vil undersøgelserne ikke ændre på det nuværende landskab, fortæller de.

– Vi foretager ikke indgreb i det fysiske miljø, hverken i de eksisterende bygninger eller påbegynder jordarbejdet – ud over arkæologiske forundersøgelser og geologisk undersøgelser, skriver fondsformændene.

Byggeri om to et halvt år

Bornholms Museumsfond oplyser kommunen, at den ansøger om at få frigivet tilsvarende pengebeløb hos de største fonde, som har bevilget støtte til museumsudvidelsen. Foruden undersøgelser ved Helligdommen skal pengene gå til at udarbejde et programforslag samt en nærmere beregning af prisen på byggeriet.

De arkæologiske og geofysiske undersøgelser skal ifølge planen finde sted over det næste år. Hvis ikke Planklagenævnets afgørelse ændrer på byggeplanerne, er forventningen i øjeblikket, at det egentlige byggeri af museumsudvidelsen kan gå i gang om to et halvt år.