Vibeke Eskesen fra Svanekegaardens Kunst- og Kulturforening modtog halvdelen af Kultur- og Idrætsprisen og 5.000 kroner for sit mangeårige arbejde i foreningen. Foto: Jens-Erik Larsen

‘Jeg tror helt ærligt ikke, der er nogen, jeg hellere vil give den her pris’

FRIVILLIGHED

På en måde lykkedes det at favne det hele, da der fredag eftermiddag blev uddelt priser i forbindelse med den årlige markering af Frivillig Fredag. På grund af corona var den normale frivillighedsmesse erstattet af et arrangement for inviterede, men det gjorde det ikke mindre betydningsfuldt for dem, som modtog Kultur- og Idrætsprisen og Frivillighedsprisen.

Vanen tro havde job-, udviklings- og fritidsudvalget valgt at dele Kultur- og Idrætsprisen i to, så både kultur- og idrætslivet kunne modtage en pris. Ifølge udvalgsformand Erik Lund Hansen er formålet med prisen nemlig at anerkende begge dele, og prisen kan både gives for lang og tro tjeneste og for nye initiativer. Og det lykkedes at gøre det hele.

Alle genrer er lige gode

Det man kan kalde kulturprisen gik til Vibeke Eskesen, som er formand for Svanekegaardens Kunst- og Kulturforening, hvor hun ifølge indstillingen har arrangeret koncerter, foredrag, forfattercauserier, lyrikoplæsninger, klassisk musik og meget mere i de seneste 14 år.

– Det er utroligt, man kan skrive meget mere efter så meget, bemærkede udvalgsformand Erik Lund Hansen og tilføjede, at Vibeke Eskesen er at betragte som en institution i institutionen.

– Jeg tror helt ærligt ikke, at der er nogen, jeg hellere vil give den her pris end lige præcis dig, med den kæmpe indsats du har gjort, lød det fra Erik Lund Hansen.

Vibeke Eskesen takkede og sagde, at hun var glad, rørt og stolt.

– Det ligger mig meget på sinde, at jeg startede min kulturelle karriere med at spille til gymnastik i Østerlars og til folkedans og dilettant i Østermarie, så jeg har et kunst- og kultursyn, der siger, at alle genrer er lige gode, hvis bare kvaliteten er i orden. Og det har jeg holdt fast ved i alle årene, sagde hun og sendte en tak til alle de andre frivillige omkring Svanekegaarden.

Et fantastisk gåpåmod

I modsætning til Vibeke Eskesen så har modtageren af idrætsdelen af Kultur- og Idrætsprisen ikke været i gang så længe. Prisen gik til Trailbuilders Bornholm, som Erik Lund Hansen beskrev som en flok ildsjæle organiseret i en frivillig forening, der arbejder benhårdt, ikke mindst med at anlægge spor til mountainbikekørsel i Almindingen.

På vegne af job-, udviklings- og fritidsudvalget gav formand Erik Lund Hansen det, man kan kalde idrætsprisen til Trailbuilders Bornholm repræsenteret ved Thomas Schow. Foto: Jens-Erik Larsen

– I yder en kæmpe arbejdsindsats og udviser et fantastisk gåpåmod. I viser utroligt humør og en kæmpe gejst, sagde han, som sammen med resten af job-, udviklings- og fritidsudvalget besøgte Trailbuilders Bornholm for et par uger siden.

– Man kan sige, at I gør alt det, som vi som kommune så frygteligt gerne vil have i forhold til, at Bornholm er på vej til at blive til et sandt outdoor-mekka, sagde Erik Lund Hansen og slog fast, at det var fuldt fortjent, at Trailbuilders Bornholm får det, man kan kalde idrætsprisen.

På foreningens vegne sagde Thomas Schow tak for prisen og afgav samtidig et løfte.

– Jeg vil love bornholmerne, at vi fortsat vil bygge spor og gøre alt, hvad vi kan for at fremme outdoor-turismen her på Bornholm, sagde han.

Nyker delte Frivillighedsprisen

Prisuddelingen begyndte egentlig med Frivillighedsprisen, som blev uddelt af Bjarne Hartung Kirkegaard som formand for social- og sundhedsudvalget. Formålet med prisen er at anerkende og påskønne de frivillige sociale foreninger og ildsjæle for deres store indsats, og den gik til en, som blev beskrevet som en vaskeægte ildsjæl, nemlig Asger Pedersen fra Nyker Forsamlingshus.

– Du fortjener det Asger. Du har et fantastisk drive, du er om nogen en vaskeægte ildsjæl. Du har været primus motor i de meget vellykkede bestræbelser på at gøre forsamlingshuset i Nyker til et samlende midtpunkt i byen, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard, som efter eget udsagn havde glædet sig til at give prisen til netop Asger Pedersen.

Modtageren af Frivillighedsprisen, Asger Perdersen fra Nyker Forsamlingshus, flankeret af dem, han valgte at dele prisen med, Mattias Landberg-Krarup fra Nyker Borgerforening og Sven-Erik Sørensen fra Nyker Pensionistforening. Foto: Jens-Erik Larsen

– Du har givet den godt i rollen som mr. Nyker og er et flot eksempel på den indsats, der beviser, at de små byer inde på Bornholm lever.

Frivillighedsprisen er på 20.000 kroner, og halvdelen skal modtageren give videre til en anden forening eller ildsjæl. Asger Pedersen havde valgt og dele de 10.000 kroner mellem to modtagere.

– Må man det? Ja, Asger må, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard og tilføjede, at de to modtagere er gode samarbejdspartnere for Asger Pedersen og Nyker Forsamlingshus. De to var Nyker Pensionistforening ved Sven-Erik Sørensen og Nyker Borgerforening ved Mattias Landberg-Krarup.

I sin takketale fortalte Asger Pedersen om et liv som frivillig, der begyndte i 1970, da han blev aktiv i brugsforeningen, og så knyttede han an til noget, souschef Jørgen HK Jepsen fra Foreningen Folkemødet havde sagt i sin åbningstale.

– Det er vældig sjovt at være frivillig arbejdskraft, og man får mange gode kammerater og venskaber.