Fire millioner kroner til svømmehal: 'Det har en kæmpe betydning for os'

Fire millioner kroner til svømmehal: 'Det har en kæmpe betydning for os'
At Bornholms Regionskommune overraskende har fået 12 millioner kroner fra Staten gavner Gudhjem Svømmehals planer om at bygge en varmtvandshal. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 25. SEP 2020 • 11:23
Niels Ebdrup
Journalist
| ABONNENT
25. SEP 2020 • 11:23
Jakob Marschner
Journalist
BYGGERI

Bornholms Regionskommune har uventet fået 12 millioner kroner fra statens pulje til særligt udsatte kommuner. En tredjedel af de mange penge – fire millioner kroner – har lokalpolitikerne valgt at give til Gudhjem Svømmehal.

Millionerne skal bringe svømmehallen tættere på at realisere det storstilede ønske om at udvide med en ny hal, der indeholder et varmtvandsbassin. Borgmester Winni Grosbøll (S) fortæller, at den store pengepose ryger til Gudhjem, fordi projektet vil kunne supplere Bornholms andet varmtvandsbassin, der ligger på Rehabiliteringscenter Sønderbo i Rønne.

– At man også får et varmtvandsbassin på Østbornholm er et rigtig godt projekt, som vil være til glæde og gavn for den del af øen. Derfor har vi også valgt at støtte med et forholdsvis stort beløb.

– Nu bringer vi i hvert fald Gudhjem Svømmehal et godt stykke af vejen mod at have finansieringen på plads til varmtvandsbassinet, siger Winni Grosbøll.


Vigtige penge

Formand for Gudhjem Svømmehals bestyrelse, Hans Jørgen Jensen, er utroligt glad for nyheden.

– Det er fantastisk. Det har en kæmpe betydning for os, som ikke kan undervurderes. Vi fik en – i første omgang gratis – tilkendegivelse fra Kommunalbestyrelsen om, at man bakker op om, at Gudhjem Svømmehal skal have et varmtvandsbassin. Vi har også fået hjælp til noget fundraising. Men det her er endnu bedre. En fundraiser skal ud og finde pengene til projektet. Her kommer en stor del af dem, siger Hans Jørgen Jensen.

Svømmehallen har opdelt udvidelsesprojektet i to etaper. I første omgang skal der finder 20 millioner kroner til at bygge selve bassinet og dets omgivelser. I anden omgang skal der hen ad vejen findes syv millioner kroner til omklædningsfaciliteter. Håbet er, at projektet på den måde bliver lettere at realisere.

– Før i dag havde vi 8,3 millioner kroner til første fase. Med de fire nye millioner har vi 12,3 millioner kroner. Det betyder, at vi nu er et godt stykke over halvvejs i forhold til at tro på, at vi får lavet et bassin. Det styrker os i forhold til at søge resten af pengene. Jeg har hele tiden sagt, at hvis vi når over halvvejs, så står vi stærkere i forhold til de oversøiske fonde, siger Hans Jørgen Jensen.

Beviser lokal opbakning

Med Bornholms Regionskommunes fire millioner kroner til varmtvandsbassinet kan Hans Jørgen Jensen fortælle fonde ovre, at der er opbakning til projektet på Bornholm

– Det beviser, at der er massiv opbakning lokalt. Vi har fået penge af de tre store fonde på Bornholm – og selvfølgelig fra Wilhelm Philip Stiftung für Behinderte, der i først omgang gjorde projektet muligt. Det er en seriøs opbakning, og den har meget stor betydning, siger Hans Jørgen Jensen.

Hidtil har den liechtensteinske fond Wilhelm Philip Stiftung für Behinderte givet 6,5 millioner kroner til projektet. Brødrene E., S. og A.

Larsens Legat har givet 200.000 kroner. Bornholms Brand har givet 500.000 kroner. Og Sparekassen Bornholms Fond har givet en million kroner.

 
 

Vil rejse en ny bygning

Lykkes det Gudhjem Svømmehal at finde 20 millioner kroner til et nyt varmtvandsbassin, vil der blive bygget en decideret hal omkring det. Varmtvandshallen skal ifølge planen være omkring 220 kvadratmeter stor, og selve bassinet skal brede sig over 108 kvadratmeter.

Hvis det også lykkes at finde penge til nye omklædningsrum, vil hele det nye kompleks fylde 400 kvadratmeter på arealet mellem Gudhjem Svømmehal og Jens Møller Gudhjems område.

Et varmtvandsbassin er eksempelvis godt til babysvømning og til gamle mennesker, der bevæger sig så langsomt, at de ikke kan holde varmen i et almindeligt svømmebassin. Men især kan handikappede have god gavn af det.

Håbet er at kunne sammenbygge de to svømmehaller, så brugerne af dem kommer til at møde hinanden. På den måde kan blandt andre handikappede blive en naturlig del af svømmehallens sociale liv.