Kasper Egeberg er attraktionsudvikler på Middelaldercenter Bornholm og har stor viden om sørøvere, herunder sørøvere i Østersøen i årene 1300-1600. Foto: Berit Hvassum

Eleverne kom ud af bøgerne og ind i sørøvernes verden

tvunget om bord. Nu har de overgivet sig. Hvordan skal de straffes?
Kasper Egeberg, der er attraktionsudvikler på Middelaldercentret, er i sit es. Han er i gang med at undervise 4.x fra Rønne Privatskole i Østersøens sørøvere i årene 1300-1600. Et emne, der har sin egen udstilling på Bornholms Middelaldercenter, og som er Kasper Egebergs helt store interesse.

NATURVIDENSKABSFESTIVAL

– Vi har fanget tre fra sørøverskibet. Kaptajn Lilje Den Grusomme, Alfred, der lugter af tis, fordi han er rig, og Mynthe på 11 år, der er blevet tvunget om bord. Nu har de overgivet sig. Hvordan skal de straffes?

Kasper Egeberg, der er attraktionsudvikler på Middelaldercentret, er i sit es. Han er i gang med at undervise 4.x fra Rønne Privatskole i Østersøens sørøvere i årene 1300-1600. Et emne, der har sin egen udstilling på Bornholms Middelaldercenter, og som er Kasper Egebergs helt store interesse.

Tre elever har meldt sig frivilligt til at agere sørøvere i hans fortælling. De næste to timer skal de lære, hvordan sørøverne så ud, hvordan de boede, hvordan de levede, hvad de spiste om bord på deres skibe, og hvordan de blev straffet.

Mynthe fra 4.x kom (frivilligt) i gabestokken på Middelaldercenter Bornholm, da hendes klasse var forbi under Naturvidenskabsfestivallen. Foto: Berit Hvassum

En tur i gabestok

11-årige Mynthe kommer i gabestokken. Nok mere frivilligt end en 11-årig havde gjort tilbage i 1300-tallet. Kasper Egeberg fortæller hendes klassekammerater, hvordan gabestokken fungerede som straf i middelalderen, og hvordan de skal bruge den i dag.

– Dengang spyttede man på dem, der var i gabestokken. Men det må I ikke i dag. Dengang måtte man også kaste med sten og råbe af hende. Det må I heller ikke. Men vi må buhe af hende, siger han.

– BUUUUH, råber de i kor.

Mynthe bliver sluppet fri og er igen en helt almindelig skoleelev på Naturvidenskabsfestival på Middelaldercentret.

– Det var sjovt at prøve. Det er sjovt at se, hvordan det var i gamle dage. Det er en ny og anderledes måde at være i skole på. Det kan jeg godt lide, siger hun.

Elever fra Rønne Privatskole besøgte torsdag Middelaldercenter Bornholm under Naturvidenskabsfestivallen, der er arrangeret af Skoletjenesten Bornholm. Foto: Berit Hvassum

Ud af bøgerne

Mynthes lærere Daniella Folkman og Tina Steenberg er begejstrede for tilbuddet på Middelaldercentret. Det er et af de mere historieorienterede tilbud på Naturvidenskabsfestivalen. Derfor tilmeldte de sig med deres 4. klasse.

– Jeg er historielærer, og vi har om vikingetiden i øjeblikket. Der er af gode grunde meget naturvidenskab på programmet for Naturvidenskabsfestivallen, men det her passede godt til vores historieundervisning. Og så har de den helt rigtige alder til det her. De lever sig ind i det, og de synes jo bare, at alt med pirateri er spændende, siger Daniella Folkman.

Sørøver-forløbet på Middelaldercentret er ifølge hende et godt afbræk i den almindelige undervisning.

– De modtager jo undervisning på en helt anden måde her. Det er autentisk, og vi kommer ud af bøgerne. Det tror jeg er rigtig vigtigt at gøre engang i mellem, siger Daniella Folkmann.

Middelaldercenter Bornholm har sørget for autentiske covid19-skilte. Foto: Berit Hvassum