DASK er reddet de næste to år: 'Dejligt at politikerne tager sig en tænkepause'

DASK er reddet de næste to år: 'Dejligt at politikerne tager sig en tænkepause'
Kim Andersen er glad for, at DASK forlænges. Han inviterer Børne- og Skoleudvalget til at komme og lære mere om DASK, inden de skal beslutte, hvad der skal erstatte DASK i 2022. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 25. SEP 2020 • 11:37
| ABONNENT
25. SEP 2020 • 11:37
Jakob Marschner
Journalist
BØRN

Der var uro blandt forældre og personale i dagbehandling- og skoletilbuddet DASK, da det i Center for Skoles rapport for "Inkluderende fællesskaber for alle børn" fremgik, at DASK skulle lukkes i forbindelse med en ny organisering af Bornholm Regionskommunes specialundervisningstilbud. Her så det ud til, at DASK skulle lukke i 2021.

I går besluttede gruppeformændene fra partierne i kommunalbestyrelsen så at afsætte penge til, at DASK kan bevares til og med 2022.

– Vi har dels lyttet til de bekymringer, der har været omkring, at det i hvert fald ikke måtte gå for hurtigt. Ved at aftale, at vi udskyder det, giver vi DASK et år ekstra og en bedre overgang til et nyt system, som mange er enige om. Det handler om, at vi ikke taber nogen undervejs, siger borgmester Winni Grosbøll til Bornholms Tidende.

Godt med et tænkepause

Specialpædagog Kim Andersen, der arbejder i DASK og har over 30 års erfaring med sårbare børn og unge, udtalte sig om sagen som privatperson i Bornholms Tidende den 17. september. Da bad han politikerne om arbejdsro, da der har været tale om at lukke DASK af flere omgange.

Kim Andersen vil gerne kommentere nyheden om forlængelsen af DASK, igen som privatperson.

– Jeg synes, det er dejligt, at vi får lov at fortsætte lidt endnu. Det er dejligt, at politikerne tager sig en tænkepause og får tid til at søge mere infomation om, hvad man skal gøre med den her gruppe børn, siger han.

Inviterer til dialog

Kommunalbestyrelsen har vedtaget planen for "Inkluderende fællesskaber for alle børn" og dermed en ny organisering af specialundervisningstilbuddene. DASK kommer derfor til at lukke. Men nu altså først i 2022.

Kim Andersen håber, børne- og skoleudvalget tænker sig godt om, når de skal etablere det nye tilbud, som målgruppen for DASK skal placeres i. Han opfordrer politikerne i udvalget til at komme ud og høre mere om DASK og de unge, DASK arbejder med.

– Jeg synes, børne- og skoleudvalget skal bruge den ekstra tid, de har fået nu, til at komme og se, hvad DASK er for et tilbud, og hvilke rammer, der er brug for, når man arbejder med den målgruppe. Vi vil i hvert fald gerne invitere til dialog og fortælle om, hvem de her unge er, og hvad der er vigtigt at tænke over, når man skal lave et tilbud til dem. Jeg tænker, at os, der arbejder med dem, måske er bedre til at fortælle det end kommunens embedsmænd er, siger han.

Billedtekst: Kim Andersen er glad for, at DASK forlænges. Han inviterer Børne- og Skoleudvalget til at komme og lære mere om DASK, inden de skal beslutte, hvad der skal erstatte DASK i 2022. Foto: Jens-Erik Larsen

 
 

Fakta om DASK

DASK hører under Ungdomsskolen og er et dagbehandlings-og skoletilbud, der er målrettet unge mellem 13 og 18 år, der ofte har en psykiatrisk diagnose.

Det er ofte diagnoser indenfor autismesoektrummet, angst, OCD, spiseforstyrrelse, selvskadende adfærd og/ eller ADD.

Eleverne har typisk haft stort skolefravær eller har været uden undervisning længe.

Center for Børn og Unge visiterer til DASK, og det er den unges sagsbehandler, der indstiller til DASK. Det foregår efter folkeskolelovens paragraf 20 stk.

5. Der går nu fem elever i DASK-klassen, men der er plads til ni.

Eleverne i DASK-klassen får undervisning i dansk, engelsk og matematik. Derudover arbejder de med fag som life skills, feuerstein, styrke og motion og billedkunst.

Eleverne bliver både undervist i grupper og individuelt efter behov.

Der er mulighed for, at eleverne kan tage 9. og 10. klasses afgangseksamen i dansk, engelsk og matematik.

DASK samarbejder med Ung På Vej, hvor eleverne kan deltage i undervisning i en større gruppe, når de er klar.

Kilde: ungbornholm.dk.