Endnu er der ikke fundet en eneste, der er testet positiv på campus. Foto: Berit Hvassum

Leder: De unge helte på Bornholm

LEDER
Det er nemt at gå i panik.
Baggrunden for ovenstående bemærkning er, at Bornholm nu har passeret 100 personer, der er testet positiv for covid-19. Og alene inden for den seneste uge er syv personer med bornholmsk adresse testet positiv for virussen.

LEDER

Det er nemt at gå i panik.

Baggrunden for ovenstående bemærkning er, at Bornholm nu har passeret 100 personer, der er testet positiv for covid-19. Og alene inden for den seneste uge er syv personer med bornholmsk adresse testet positiv for virussen.

Dermed er der angiveligt pludselig en acceleration i vores tal efter en højsommer, hvor smittespredningen, trods mange feriegæster, var stort set fraværende. Der blev således kun registreret en smittet i de to måneder juli og august.

Når vi så samtidigt ved, at smitten i det øvrige Danmark spreder sig, kan der godt danne sig et indtryk af, at vi på Bornholm er en del af en national tendens.

På landsplan er der det seneste døgn konstateret over 500 nye smittede, hvilket gør, at landet som helhed nærmer sig perioden med de højeste daglige smittetal overhovedet.

 

De helt unge er ikke skurke i regnestykket.
Tværtimod fremstår de som ansvarsbevidste
borgere, der beskytter både sig selv,
hinanden og alle os andre.

 

Og vi ved jo godt, det er de unge, der ikke kan styre sig.

Smittetallet for de to aldersgrupper 13-19-årige og 20-39-årige var i uge 38 tre gange højere end for aldersgrupperne over 65 år, viser Statens Serum Instituts tal for hele landet.

Ikke sandt? Det er nemt at danne sig en mening meget hurtigt.

Men vi skal tænke os grundigt om, inden vi begynder at overreagere og for eksempel skælde hinanden ud for ikke at være forsigtige nok.

Bornholm har kun knap 18 nye smittede per 100.000 personer per uge. Dermed er vi for tiden ikke oppe på de 20, hvor den første lille alarm lyder. Og vi er meget langt fra de 75 som kommuner i københavnsområdet er ramt af, hvilket har udløst, at Tyskland indfører krav om 14 dages karantæne for indrejsende fra Region Hovedstaden, hvilket altså også omfatter Bornholm.

Vi bliver altså ramt af en kollektiv sanktion, men vi er angiveligt ikke en del af problemet. Er det uretfærdigt? Måske, men omvendt er det jo et faktum, at der er mange mennesker, der rejser mellem hovedstaden og Bornholm.

Selv om vi måske kan slå lidt koldt vand i blodet, for så slemme er de lokale tal heller ikke, selv om de stiger, er det jo rart at vide, hvor smitten spreder sig mest. Hvor slemme er vores unge kort sagt?

Over 800 personer på Campus Bornholm er blevet testet i den seneste tid, heriblandt både studerende og personale. Torsdag kommer turen til de videregående uddannelser og fredag til de gymnasiale.

Og bemærk: Endnu er der ikke fundet en eneste, der er testet positiv på campus.

Det er ikke tilfældigt. Faktum er, at unge under 30 år på Bornholm ikke er overrepræsenteret i tallene fra Statens Seruminstitut på kommuneplan. Tværtimod. Blandt de bornholmske 20-29-årige har der kun været konstateret fire smittede siden marts. Det er aldersgruppen lige over, de 30-39-årige, der har flest positive prøveresultater.

Så nej, Bornholm er ikke ramt af en pludselig og voldsom stigning i tallene, som vi ikke har kontrol over. Og nej, de helt unge er ikke skurke i regnestykket. Tværtimod fremstår de som ansvarsbevidste borgere, der beskytter både sig selv, hinanden og alle os andre. Tak for det!