Hasle Havnekontor udskifter deres oliefyr til varmepumpe. Foto: Berit Hvassum.

Kommunens (stort set) sidste oliefyr afmonteres og erstattes med varmepumpe

En milepæl i regionskommunens løbende energirenovering bliver for tiden opnået på havnekontoret i Hasle. Her er teknikere i færd med at installere en varmepumpe, der skal erstatte det gamle oliefyr

Energi

En milepæl i regionskommunens løbende energirenovering bliver for tiden opnået på havnekontoret i Hasle. Her er teknikere i færd med at installere en varmepumpe, der skal erstatte det gamle oliefyr.

Oliefyret er det sidste i regelmæssig drift i regionskommunens cirka 350 ejendomme, fortæller energimedarbejder Flemming Bech fra Ejendomsservice.

Vil det sige, at kommunen ikke længere bruger oliefyr?

– Både ja og nej. Vi har ét tilbage på Røbo, hvor vi har udskiftet to store, gamle oliefyr med tre varmepumper.

På dage, hvor det bliver rigtigt koldt, kan vi supplere med et oliefyr, siger Flemming Bech om opvarmningen på bostedet.

Derudover kan det være, at Vej & Park og medarbejderne i skoven fortsat opnår en acceptabel arbejdstemperatur ved hjælp af oliefyr, tilføjer Flemming Bech, da disse afdelinger selv varetager driften af deres bygninger.

Udskiftningen af oliefyr og overgangen til andre opvarmningsformer betyder sammen med de øvrige energibesparelser, at de kommunale bygninger udleder 95 procent mindre CO2 end for 10 år siden.

Netop for ti år siden blev det besluttet at investere i energirenoveringer af de kommunale bygninger.

At nå til et punkt, hvor oliefyr nu næsten er en saga blot, har kunnet lade sig gøre, fordi der i samme periode er lagt fjernvarmeledninger ud til mange byer.

Da kommunen indledte arbejdet med energibesparelser, var der kun fjernvarme i Rønne, Klemensker, Hasle, Lobbæk og Nexø, oplyser Flemming Bech.

– Vi har været begunstiget af, at man samtidig har udrullet fjernvarme på store dele af Bornholm, siger han.

Sammenlagt har kommunen brugt godt 40 millioner kroner, og investeringerne kommer tydeligt til udtryk på ejendomsafdelingens driftsbudgettet. Ifølge Flemming Bech har renoveringerne medført, at Bornholms Regionskommune sparer fire millioner kroner om året, og energiinvesteringerne har i gennemsnit en tilbagebetalingstid på ti år.

Hasle Havnekontor udskifter deres oliefyr til varmepumpe. Foto: Berit Hvassum.