Nylars Sogneraad. Det er formentlig Hans Chr. Thorsen nr. 2 fra venstre.

Fisker Thorsen fra Arnager forlangte fløde hos præsten

SLÆGTSFORSKNING
Han forlangte fløde til kaffen hos præsten i Nylars, og han var generelt en tyran over for sine 14 børn i hjemmet i Arnager. Fiskeskipper Hans Chr. Andreas Thorsens eftermæle tegner et billede af en hård og meget aktiv mand.

SLÆGTSFORSKNING

Han forlangte fløde til kaffen hos præsten i Nylars, og han var generelt en tyran over for sine 14 børn i hjemmet i Arnager. Fiskeskipper Hans Chr. Andreas Thorsens eftermæle tegner et billede af en hård og meget aktiv mand.

Han slog børnene oven i hovedet med en stor ske, der var lavet af ben, når de bad om mere mad ved aftensbordet. Det er en af de historier, min mor Lykke har fortalt om sin egen bedstefar fra Arnager, og det er en af de historier, som har siddet fast hos mig.

– De var jo ikke bedsteforældre, som man er det i dag. De havde jo selv masser af børn, og jeg kan ikke huske, at jeg besøgte dem i Arnager, fortæller Lykke, som voksede op i Lobbæk. Hun var 13 år, da han døde i juli 1947:

– Vi var på sygehuset og besøge ham, og jeg husker det som om, der stod en spyttebakke på gulvet.

Hans Chr. Andreas Thorsen var en mand, som ville bestemme, og han gjorde, hvad der passede ham, og to af historierne, som har gået rundgang i årtier i familien, handler netop om dette:

– Han sad jo i Nylars sogneråd, og på et tidspunkt havde de drukket kaffe hos præsten, og her havde han bedt om fløde til kaffen. Det var åbenbart ikke noget, man gjorde, men han kunne åbenbart ikke holde sin mund, fortæller Lykke og tilføjer:

– Og så var der en skæg historie om, at han på et tidspunkt var medlem af adventisterne, men det holdt ikke længe, for han fandt ud af, at de ikke måtte spise svinekød, og det var jo ikke så godt, når man havde en gris i baghaven.

Hans Chr. Andreas Thorsen blev født i Arnager den 27. september 1874 lige før middagstid, og hans 28-årige mor Hansine Andrea (født Møller) havde ifølge jordemorprotokollen en ukompliceret fødsel, som tog cirka 12 timer i alt.

Lille Hans Chr. var den førstefødte i sin søskendeflok og sandsynligvis en rimelig begavet dreng, når man tænker på, at han kom fra fattige kår. Man kan i hvert fald se, at han fik karaktererne mg minus i kundskaber og mg for opførsel ved sin konfirmation i september 1888. Det var ikke så tosset igen, og han må have øvet sig på sin katekismus. Hans fremtidige skæbne var dog bestemt på forhånd, for udenfor lå Østersøen, og da hans far Hans Christian Thorsen var fisker, så skulle sønnen også være det. Men først skulle han ud at tjene, og her finder jeg ham som 15-årig som tyende og medhjælper hos snedker Morten Henrik Madsen i Nylars i 1890.

Hans Chr. Andreas og Jensine omgivet af syv af deres børn, da de stadig var forholdsvis unge. Billedet er fundet, da huset i Vagtbodgade blev revet ned for få år siden.

På et eller andet tidspunkt mellem 1890 og 1893 møder han den jævnaldrende Jensine Kristine Margrethe Jensen fra Aakirkeby, datter af murer og parcelist Henrik Kristian Jensen og Dorthea Kathrine (født Hansen). Jensine har selv været ude at tjene og opholder sig ifølge Folketællingen som 15-årig hos gartner Larsen i Aaker.

Jensine bliver gravid i 1893, og de får deres førstefødte Laura Hansine Thorsen den 20. juli 1894 uden at være gift, og Jensine bor stadigvæk hjemme hos sine forældre i Aakirkeby. Om de er rørende enige om giftermålet i september, kan vi ikke vide, da der i kirkebogen står, at Hans Christian Andreas Thorsen er udlagt som barnefader. En ting er i hvert fald helt sikkert, og det er, at de sammen får skabt en stor familie med 14 børn, som alle kommer til inden for en 23-årig periode. De bygger et hus på Vagtbogade 5 i Arnager i 1901.

Stranden ved Arnager (Fra bornholmskebilleder.dk)

Hans Christian Andreas Thorsen har ikke kun travlt med at lave børn. Han har også sin egen båd i Arnager, og så engagerer han sig blandt andet i sognerådsrådsarbejde, Fiskernes Laaneforening, De Bornholmske Fiskesalgsforeninger og Nylars Sygekasse.

I juli 1919 har De Bornholmske Fiskesalgsforeninger haft generalforsamling, kan man læse i Bornholms Tidende. Her bliver Hans Chr. Thorsen konstitueret som formand og en af de store debatter på mødet handler om, hvordan de bornholmske fiskere kan lave en bedre ordning for at afsætte den røgede sild til København, så de ikke skal igennem en masse fordyrende mellemforhandlere.

Men det har været et hårdt slid at være fisker i Arnager, og der har været en evig afhængighed af vind og vejr. Den 21. januar 1937 kan man læse i Bornholms Tidende: ”Natten mellem mandag og tirsdag, da kulden og stormen foraarsagede saa mange ødelæggelser, skete det, at en baad tilhørende Fisker Hans Thorsen fra Arnager gik til bunds i Arnager Havn. I nattens løb var den blevet saa overiset, at isens vægt fik baaden til at synke.”

Om det var den båd, som han havde haft til salg nogle år før, vides ikke, men han prøvede i hvert fald at få den afsat den 4.10. 1934 i Tidende: ”Baaden Hans Peter af Arnager er billigt til salg ved henvendelse til fisker Hans Thorsen.” Dengang behøvede man hverken telefonnummer eller adresse på, når man skulle sælge noget.

Hans Chr. Andreas Thorsen døde sommeren 1947, og der stod følgende om ham i Tidende: ”Fisker Hans Chr. Thorsen er søndag aften afgaaet ved døden, 73 aar gammel. Thorsen indvalgtes i 1908 som det første socialdemokratiske medlem af Nylars Sogneraad. Han sad i Sogneraadet i et par perioder og var en dygtig repræsentant for Arnager. Afdøde var enkemand. I ægetskabet var en stor børneflok.”

 

 

Kvinderne mangler i slægtsforskningen

Slægtsforskningen spurter af sted, når der skal forskes på mandlige slægtninge inden for de seneste hundrede år. Det har været forholdsvis nemt for mig at finde noget på min oldefar Hans Chr. Andreas Thorsen, selvom jeg aldrig har mødt manden. Det har været nemt, fordi han var en mand, og fordi han var aktiv i forskellige organisatoriske sammenhænge, og derfor kan jeg finde ham i avisernes arkiver.

Men det er også, som om de overleverede mundtlige fortællinger handler om mændene – for det meste – i hvert fald i dette tilfælde. Min oldemor Jensines liv er mindst lige så interessant, selvom det meste af hendes liv sikkert har foregået inden for hjemmets fire vægge – og så har hun sikkert hjulpet til med bearbejdningen af fiskene bagefter. Hvordan var hverdagen med 14 børn? Hvordan var det at få 14 børn i det hele taget? Der er mange ting, som jeg gerne ville have spurgt dem begge to om.

Til at beskrive min oldefar har jeg brugt følgende kilder. Det er absolut ikke en fuldstændig liste, som de fleste slægtsforskere ved, så bliver man aldrig færdig…

Jordemoderprotokol

Kirkebog vedr. dåb, konfirmation og bryllup

Folketællinger fra 1880, 1890

Dødsattest

Bornholms Tidendes arkiv

Det lykkedes mig ikke at finde ham i lægsrullen (militær)

Jeg har også forgæves prøvet www.faesterogskifter.dk, men måske kan andre være heldige at finde noget på deres forfærdres tjenestesteder.

(Jeg har primært brugt ao.salldata.dk (samme som Rigsarkivet) som indgangs-hjemmeside, når jeg skal finde jordemoder, kirkebøger, folketællinger, m.v.)

bornholmskebilleder.dk

Myheritage

Familysearch

 

 

 

Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning

Dorte Kofoed har slægtsforsket i sin bornholmske familie i cirka 10 år, men det har først taget fart de seneste par år. Det er den bedste hobby, som hun nogensinde har haft, og når man nu ikke kan finde ud af at strikke, så er dette et glimrende alternativ til at glemme tid og sted, når man tager en tur med tidsmaskinen. Det har givet hende fantastiske oplevelser, hvor hun har besøgt sine slægtninge i Utah i USA, set den gamle træhytte, som hendes tip-tipoldefar levede i, da han emigrerede fra Arnager i 1882, har fået venskaber og slægtninge flere steder i verden og har oplevet en stor glæde ved de mange gamle gåder, som ligger og ulmer i slægterne, hvor skæbnerne fletter sig sammen på godt og ondt. Hun vil her i serien ”Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning” dele ud af sine egne personlige historier og give tips og tricks til at slægtsforske. Kontakt hende gerne med spørgsmål og gode råd på: [email protected]