I forbindelse med politiets rekonstruktion af drabet i Nordskoven, natten til den 23. juni i år, brugte politiet mandag aften en mannequindukke til at illustrere, hvor ofret, den 28-årige Philip Mbuji Johansen, var placeret. Foto: Mads Westermann

Politiet rekonstruerede drabet i Nordskoven

DRABSSAG

Få meter vest for bålhytten i Nordskoven, i retning mod stranden, oplyser politiets lyskegler af og til en mannequindukke, som ligger udstrakt på ryggen mellem træerne.

Det er sent mandag aften, og der er usædvanlig stor aktivitet på Sandegårdsvej i Nordskoven ved Rønne – det sted, hvor 28-årige Philip Mbuji Johansen blev dræbt natten til den 23. juni.

Efterforskere fra Bornholms Politi er sammen med et hold teknikere fra Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center (NKC) ved at rekonstruere dele af forløbet, der førte frem til Philip Mbuji Johansens alt for tidlige og brutale død.

Fodsåler knaser i gruset på vejen og knirker i fyrrenålene i skovbunden. Lyskegler fra betjentenes stærke stavlygter og kraftige pandelamper spiller mellem de høje, ranke fyrrestammer. Og på bålstedet i hytten, hvor Philip Mbuji Johansen blev tævet ihjel, brænder der et knitrende bål, som sender sit orange lys ud til kanten af bålhyttens tag.

Indimellem høres dæmpede stemmer fra politifolkene, der diskuterer detaljer i rekonstruktionen, mens de tager fotografier af mannequindukken på jorden, som skal gøre det ud for offeret.

Ville holde hemmeligt

Hvad der nøjagtigt foregår inde mellem træerne ved bålhytten, er det svært at se, for når lygterne er slukket, kommer det eneste lys fra flammerne på bålstedet i hytten og fra stjernene på den klare himmel.

Og Bornholms Politi har afspærret hele området omkring bålhytten i en radius på knapt 100 meter. Dels for at sikre at teknikerne har arbejdsro og dels for at forhindre, at der slipper detaljer om drabet ud til de fremmødte pressefolk.

Egentlig ville chefanklager ved Bornholms Politi, Benthe Pedersen Lund, helst have haft, at offentligheden slet ikke havde fået kendskab til rekonstruktionen, før sagen skal for retten. Men fra en af sagens to forsvarere havde et canadisk tv-hold, der netop nu er på Bornholm for at lave optagelser til en dokumentarfilm om Black Lives Matter i Danmark, fået nys om, hvad der skulle ske. Derfor følte hun sig nødsaget til også at informere de bornholmske medier om, at rekonstruktionen skulle finde sted.

Samme lysforhold

Formålet med rekonstruktionen er, ifølge Benthe Pedersen Lund, at få taget fotografier, som kan illustrere, hvor meget det var muligt at se i mørket den aften og på det tidspunkt, hvor drabet fandt sted.

Derfor er tidspunktet, ifølge en af de tilrejste kriminalteknikere fra Rigspolitiet, også nøje udvalgt, for netop mandag aften mellem klokken 22 og midnat skulle mængden af lys ifølge teknikernes beregninger være sammenlignelig med lysforholdene natten til den 23. juni mellem midnat og klokken to.

Det tidspunkt, hvor politiet mener, at Philip Mbuji Johansen blev udsat for så massiv vold, at han døde af det.

Holder for sig selv

Hvorfor det er vigtigt for politiet at afgøre, hvor meget man kunne se i mørket på drabsnatten, det ønsker chefanklager ved Bornholms Politi, Benthe Pedersen Lund, ikke at udtale sig om.

– Det holder vi indtil videre for os selv, og det vil måske komme frem i retten, siger hun til Bornholms Tidende.

Tilsvarende ønsker hun heller ikke at fortælle, om politiet fik det forventede resultat ud af den godt to en halv time lange rekonstruktion.

– Det ved vi ikke endnu. Vi har taget en masse billeder, som vi nu skal analysere. Før det er sket, kan vi ikke sige noget om resultatet af rekonstruktionen, lyder hendes svar, da Bornholms Tidende efter midnat får kontakt med hende på mobiltelefonen.

Forsvarer er kritisk

Forsvareren for den yngste af de to bornholmske brødre, som politiet sigter for drabet, advokat Asser Gregersen, var imidlertid meget hurtig til at vurdere anvendeligheden af rekonstruktionen. Han deltog som den eneste af sagens forsvarere i den natlige seance i Nordskoven.

– Jeg har ikke fået nye brikker til forsvaret, og jeg tvivler på, at politiet har fået nye brikker til anklageren. Jeg har helt ærligt lidt svært ved at se formålet med den her rekonstruktion, sagde han til Bornholms Tidende.

Af de få brudstykker af samtalerne mellem betjentene, anklagerne og forsvareren, som slap ud mellem træstammerne i skoven, var det tydeligt, at Asser Gregersen var kritisk over for rekonstruktionen.

– Jeg er meget i tvivl om, hvorvidt lysforholdene er sammenlignelige. Det er jo stjerneklart i aften, og bålets højde har også en stor indflydelse på, hvor meget man kan se rundt om bålhytten, uddyber han sine kritiske kommentarer fra rekonstruktionen.