Formand for teaterforening: 'Den mærkeligste sæson nogensinde'

Formand for teaterforening: 'Den mærkeligste sæson nogensinde'
Det kunne strengt taget godt være formand Jette Glavind Pedersen og næstformand Lene Koefoeds reaktion på coronahurlumhejet, men det er nu engang den bornholmske skuespiller Sofie Stougaard og Ann Hjort i forestillingen "Modne damer i morgenkåbe", som også Pernille Schrøder medvirkede i – og som teaterforeningen på grund af stor efterspørgsel fik dubleret. Foto: Erling Mølgaard/Landsteatret
| ABONNENT | 22. SEP 2020 • 20:16
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
22. SEP 2020 • 20:16
KULTUR

– Det har været den mærkeligste og mest forstemmende afslutning på en teatersæson nogensinde i Teaterforeningen Bornholms historie.

Så er det sagt.

Og det blev sagt af formanden for Teaterforeningen Bornholm, Jette Glavind Pedersen, som med de ord indledte foreningens generalforsamling i cafeen på Rønne Theater mandag aften, hvor 10 medlemmer var mødt op.

Efter familieforestillingen "Villads fra Valby" den 24. februar holdt coronaepidemien sit indtog midt i marts og lukkede kulturlivet ned, fortsatte hun:

– Rønne Theater måtte lukke, og retningslinjerne for et publikum umuliggjorde at gennemføre en teaterforestilling foran et publikum. Fire forestillinger måtte aflyses, og en forestilling var vi så heldige at kunne flytte til november 2020. Vi var grædefærdige, men underligt at tænke på, at vi i marts og april stadig troede på, at vi i maj kunne vise en forestilling og lave en præsentation af næste sæsonprogram. Men som tiden gik og situationen med covid-19 skærpedes, indså vi, at intet forblev normalt, og vi måtte tænke alternativt. Ud kom vores nye program, både i papirformat og on line. 22 forskellige forestillinger og en teaterrejse til Malmø. Dette program var allerede besluttet i februar 2020. Kontrakter og aftaler på plads, og optimismen var intakt.

Ved et rent sammentræf gik teaterforeningen midt mens kulturlivet var lukket ned den 11. maj over til at sælge abonnementsbilletter på en ny måde, nemlig på internettet, hvilket passede godt til den nye situation, og det viste sig, at hjemmesiden fungerede godt, og at billetsystemet stort set var til at finde ud af. Denne metode til at sælge billetter er kommet for at blive, sagde formanden og konstaterede:

– Vi glæder os til, at det til næste år bliver en leg at købe billetter hos os. Bestyrelsen modtager meget gerne gode ideer til forbedringer af både program, hjemmeside og køb af abonnementsbilletter.

Festival aflyst

Inden coronaens indtog var altid forløbet planmæssigt efter sæsonstarten den 25. september sidste år og syv udsolgte forestillinger, og ligesom foreningen må berette om aflysninger på grund af corona, kan den også melde om ekstraopførelser:

–  Vi måtte sandelig købe en ekstra forestilling af "Modne damer i morgenkåbe" med tre forrygende kvinder i rollerne: Sofie Stougaard, Ann Hjort og Pernille Schrøder. Der var stor rift om billetterne, så der var ingen vej udenom. Den måtte dubleres, og det er vi meget glade for, at vi gjorde, sagde Jette Glavind Pedersen.

Til gengæld faldt Bornholms Internationale Gadeteaterfestival til jorden – den 10. af slagsen – blandt andet fordi usikkerheden i forhold til, om de udenlandske trupper kunne rejse til Bornholm, var for stor.

–  Alt dette taget i betragtning måtte vi træffe den tunge beslutning at aflyse. Vi holder bare vores 10. gadeteaterfestival i 2021, og så sætter vi alle sejl til igen, sagde formanden optimistisk i sin mundtlige beretning.

Hun forklarede at foreningen ser sig selv som en ganske væsentlig faktor i kulturlivet på Bornholm og derfor har brug for alle de skulderklap og al den opbakning og opmuntring, den kan få fra myndigheder, publikum og samarbejdspartnere.

– Derfor blev vi også meget begejstrede, da vi læste, at de tre bornholmske fonde Bornholms Brandforsikring, Brødrene E., S. & A. Larsens Legat og Sparekassen Bornholms Fond ville støtte det bornholmske forenings- og kulturliv til imødegåelse af covid-19 krisens betydning for det område. Vi sendte straks en ansøgning af sted og fik et meget positivt svar. Fondene havde besluttet at imødekomme vores ansøgning med 40.000 kroner, hvilket vi er meget taknemmelige for, sagde hun og fortsatte:

Fire dubletter

– Med en begrænsning på kun 138 pladser i salen på Rønne Theater, vil vi kunne se frem til en kraftig nedgang i billetindtægterne. For ikke at skuffe teatergængerne har vi besluttet at dublere fire af vore forestillinger i dette efterår. Det er "Annas Verden", "Kejseren", som er en formiddagsforestilling til elever fra campus, "Elverhøj" og "Emma ude af takt". Hermed sætter vi os i en betragtelig ekstraudgift. Om vi også efter jul må i gang med at dublere forestillinger, vil udviklingen afgøre, sagde hun og gjorde det klart, at teateroplevelser i den nærmeste fremtid vil ske under nye forhold:

– Der er regler om afstand i både salen og i de andre rum, der er ensretning på gangarealerne og spritstandere opstillet alle vegne og baren vil have sit helt eget system, når der skal købes drikkevarer. Men nu trænger vi i den grad til at se noget dejligt, sjovt og fantastisk teater. Derfor skal vi af sted, og derfor er det godt, at teatersæsonen starter om ganske kort tid, slog Jette Glavind Pedersen fast.

 
 

Generalforsamlingen

Regnskabet for 2019-20 og budgettet for 2020-21 blev godkendt, oplyser formanden Jette Glavind Pedersen.

Hans-Jørn Karlsen ønskede at stoppe i bestyrelsen efter 28 år med bestyrelsesarbejde og en stor indsats.

Der var genvalg til Johan Sørensen, Kirsten Mortensen og Jette Glavind Pedersen.

Nyvalg: Peter Kjøller, som i mange år har arbejdet som frivillig hjælper på scenen.

• Efterfølgende konstituerede bestyrelsen sig:

Formand: Jette Glavind Pedersen.

Næstformand: Lene Koefoed.

Sekretær: Kirsten Mortensen.