Canadisk tv-hold optager dokumentar om drabet i Nordskoven

Canadisk tv-hold optager dokumentar om drabet i Nordskoven
Tv-holdet fra Vice Media. Foto: Mads Westermann
| ABONNENT | 22. SEP 2020 • 12:58
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
22. SEP 2020 • 12:58
DRABSSAG

Det var et tv-hold fra det canadiske Vice Media, der bevirkede, at Bornholms Politi mandag følte sig tvunget til at informere offentligheden om en planlagt rekonstruktion af drabet på den 28-årige Philip Mbuji Johansen, som fandt den 23. juni i år.

Via en af de beskikkede forsvarere i sagen havde tv-holdets producer fået nys om at rekonstruktionen skulle finde sted, og derfor valgte chefanklager ved Bornholms Politi, Benthe Pedersen Lund, også at informere de bornholmske medier om politiets planer.

Tv-holdet, der består af to fotografer en producer og en journalist, ankom til Bornholm i fredags og har planlagt at blive indtil onsdag. Har har de lavet optagelser, som skal indgå i en 45 minutter lang dokumentarudsendelse om Black Lives Matter-bevægelsen i Danmark. Denne udsendelse er en af i alt seks udsendelser, som Vice Media er ved at producere om Black Lives Matter. De øvrige udsendelser fokuserer blandt andet på New Zealand, Storbritannien og Grækenland, og det forventes, at udsendelserne får premiere på et amerikansk tv-netværk om cirka seks måneder.

Bange for forstyrrelser

På Bornholm har tv-holdet blandt andet lavet optagelser med Philip Mbuji Johansens mor og med nogle af hans venner, og sent mandag aften var de fire tilrejsende tv-folk i Nordskoven for at prøve, om de kunne få optagelser fra politiets rekonstruktion.

Det lykkedes dem imidlertid kun delvist, for med de to kameramænds temmeligt store udstyr mente politiet, at der var risiko for, at lyset fra holdets kameralamper ville forstyrre de fotooptagelser, politiet havde planlagt.

Hele tv-holdet og de to bornholmske journalister, der var mødt op til rekonstruktionen, blev derfor henvist til at opholde sig bag en afspærring,knap 100 meter fra bålhytten, hvor rekonstruktionen fandt sted.

Gav op efter to timer

I to timer ventede canadierne tålmodigt, og deres kamerafolk kæmpede en brav, men forgæves kamp for at få et glimt af, hvad der foregik inde mellem de tætstående fyrretræer omkring bålhytten. De måtte nøjes med et kort klip, hvor journalisten, med flammerne fra bålet i baggrunden, med lav og alvorlig stemme forklarede, hvor tv-holdet opholdt sig, og hvad det var, der foregik i baggrunden.

Kort inden rekonstruktionen var afsluttet, tabte de imidlertid tålmodigheden, gav op og kørte tilbage til deres lejede sommerhus.

Hvad holdets resterende dage på Bornholm skal bruges til, ønskede de ikke at delagtiggøre andre i.