Boligminister Kaare Dybvad på besøg i en ældre Bo42-lejlighed sammen med Bo42-direktør Ebbe Frank. Foto: Jens-Erik Larsen

Minister på besøg: Almene boliger er noget andet på Bornholm

Boligminister Kaare Dybvad (S) fik både talt med beboere og set en ældre og lidt slidt Bo42-lejlighed i Nordparken i Rønne fra indersiden, da han mandag først på eftermiddagen kom på besøg. Med sig hjem fik han også en oplevelse af, at almene boliger på Bornholm er noget delvist andet end almene boliger i storbyerne.

Bo42 fik tidligere på året bevilget 250 millioner kroner fra Landsbyggefonden, øremærket til at forny og skabe flere mindre lejligheder ud af nogle af dagens større lejligheder i netop Nordparken.

Samlet delte Landsbyggefonden 30 milliarder kroner ud til almene boliger rundt om i landet. Derfor er Kaare Dybvad også jævnligt rundt for at se og høre nærmere om de projekter, der er i gang.

– Bornholm har fået en meget stor bid af midlerne fra Landsbyggefonden i forhold til antallet af almene boliger på Bornholm. Derfor prøver jeg at få en fornemmelse af, hvad pengene bliver brugt til, siger han.

– Men det er også på tide, at der sker noget. Man kan godt se, at nogle af boligerne her er lidt slidte og trætte. Jeg tror, at det er vigtigt at få dem renoveret, hvis de almene boliger skal kunne konkurrere med muligheden for at købe et parcelhus herovre, siger Kaare Dybvad.

Som noget ikke helt almindeligt besøgte boligministeren i Nordparken et alment boligområde, hvor andelen af kriminelle ikke skiller sig ud fra det omgivende samfund. Det skyldes, at Bornholm generelt kun har meget lidt kriminalitet.

På andre parametre svarer Nordparken derimod mere til andre almene boligområder i Danmark, men at kriminaliteten er lav bekræftede ministeren i, at ikke alle almene boligområder er ens, og at de samme indsatser ikke er nødvendige alle vegne.

– Herovre er det vigtigere at vedligeholde boligerne frem for at forebygge kriminalitet, som der stort set ikke er noget af, siger Kaare Dybvad.

– For mig kan et besøg som det her munde ud i, at vi ikke kun ser almene boliger som et storbyfænomen, men at vi også bruger nogle penge på en måde, som man kan bruge til noget i provinsen. Det er vigtigt at tage med herfra, at det foregår på en anden måde her, siger han.

– Det er vigtigt, at det ikke kun handler om Gellerup og Vollsmose (ghettoområder ved Aarhus og Odense, red.), men at der også bor flere tusinde mennesker i almene boliger et sted som Bornholm, og at det er beboere, der bare gerne vil have god vedligeholdelse og en bolig til en ordentlig pris, siger han.