Efter Folketingets hjælpepakke: Branche efterlyser større klarhed

Efter Folketingets hjælpepakke: Branche efterlyser større klarhed
Kompensation til restauranter, cafeer og barer er på sin plads efter de seneste coronarestriktioner, mener brancheorganisationen Horesta. Efter at have kastet et hurtigt blik på reglerne for kompensation efterlyser lokalformand Benny Schou større klarhed fra landspolitikernes side. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 21. SEP 2020 • 17:12
Niels Ebdrup
Journalist

21. SEP 2020 • 17:12
Af:
elisabeth krogh
ERHVERV

Bornholmske barer, cafeer og restauranter bliver også ramt af Folketingets beslutning om at ville reducere coronasmitten ved at lave restriktioner i nattelivet. Det konstaterer Benny Schou, regionsformand for Horesta Bornholm – hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation.

– Vi har nogle cafeer og barer, som helt tydeligt bliver ramt af det her. Det giver ingen mening for dem at holde åbent, når de skal lukke klokken 22. Så hænger indtægter og udgifter ikke sammen, siger Benny Schou.

Han mener, at kompensation er på sin plads. Men efter at have kastet et hurtigt blik på reglerne for, hvornår man kan få kompensationen, efterlyser han større klarhed fra landspolitikernes side.

– Man kunne sige "enten eller". Enten må værtshuse holde åbent, eller også må de ikke. Må de ikke, så giv dem kompensation som i foråret.

– Hoteller og restauranter, hvor de sidder ned og spiser, burde man give ret til at holde åbent. Det kan så blive fulgt af afstandskrav og andre restriktioner.

– At lukke klokken 22 giver ingen mening. Gæsterne har på det tidspunkt allerede siddet og spist i to-tre timer med afstand mellem bordene. Hvis det skulle ske, at nogen blev smittet, så ville det nok også ske inden klokken 22, siger Benny Schou.

Søndag aften blev et politisk bredt flertal blevet enige om at kompensere restauranter, barer og cafeer, der er ramt af de nye landsdækkende coronarestriktioner.

 
 

Om hjælpepakken

Regeringen indgik sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Alternativet søndag aften en aftale, der sikrer kompensation til de dele af dansk erhvervsliv, der i de sidste uger har fået indskrænket åbningstiden på grund af nye coronarestriktioner.

Aftalen skal kompensere blandt andet barer, restauranter og cafeer, der lider under de delvise forbud mod at holde åbent. Men også underleverandører til branchen.

Aftalen indebærer:

• Kompensation for faste omkostninger til barer, cafeer, restauranter med videre, som har fået indskrænket deres åbningstider, og som følge af det har haft en omsætningsnedgang på mindst 35 procent.

• Kompensation til selvstændige ejere af barer, cafeer, restauranter med videre, som lider et omsætningstab på mindst 30 procent som følge af de indskrænkede åbningstider.

• Kompensation til underleverandører

• 100 millioner kroner til yderligere økonomisk hjælp til branchen

• Særligt fokus på helt små virksomheder

Kompensationen kan udvides til andre brancher, hvis de på samme måde bliver ramt af lignende restriktioner.

Kompensationen gælder i første omgang til 31. oktober, men der er mulighed for at forlænge året ud.

Aftalen virker med tilbagevirkende kraft fra den 19. august, hvor den første regionale nedlukning af barer, cafeer og restauranter fandt sted. Kompensationen gælder dermed også de tidligere regionale nedlukninger i blandt andet Odense og Aarhus.

Kilde: Erhvervsministeriet

 

 

Restauranternes organisation:
Hjælpepakke dækker langt fra det blødende sår


 

Godt, men ikke godt nok, er reaktionen fra hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation, Horesta, på den hjælpepakke til erhvervet, som erhvervsminister Simon Kollerup præsenterede søndag aften.

Aftalen om hjælp er et vigtigt første skridt, men der er ikke tale om et tiltag, der redder de mange ansatte i erhvervet, vurderer Horesta.

Et flertal i Folketinget er efter politiske forhandlinger henover weekenden klar med hjælp til restauranter, barer og cafeer, som er ramt af de ekstra coronarestriktioner, som blev indført i fredags i hele landet, og med tilbagevirkende kraft også for virksomheder i de kommuner, hvor restriktionerne allerede var indført. Restriktioner, som blandt andet betyder, at restaurationerne skal lukke klokken 22.

Horesta understreger, at aftalen langt fra kan dække branchens meget store og blødende sår.

– Vi får nu kompensation for en del af det tab, som den indskrænkede åbningstid medfører. Men man skal være opmærksom på, at restaurantbranchen er den branche, der helt entydigt er ramt af flest restriktioner. Kvadratmeterkrav og afstandskrav har eksempelvis længe betydet, at branchen kun har haft totredjedele af en normal omsætning. Og med de seneste restriktioner ser vi massive aflysninger, når store fester aflyses, og danskerne bliver hjemme, siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i Horesta, i en udtalelse fra Horesta søndag aften.

Hun understreger, at dels er det langt fra alle virksomheder, som kan blive kompenseret, dels indeholder aftalen ikke en kompensation for udgifter til lønnen til medarbejderne – en af de største udgiftsposter, virksomhederne har.

Horesta vurderer, at restriktioner som kvadratmeterkrav, afstandskrav, forsamlingsforbud og indskrænket åbningstid alene i de udmeldte 14 dage med nye restriktioner vil give et tab på mellem 800 millioner og en milliard kroner.

Aftalen vurderes omvendt at ville koste staten 300-400 millioner kroner. Heraf er der afsat 100 million kroner i hjælp til virksomhederne, som endnu ikke er præciseret.

– Det er meget afgørende, at denne hjælp hurtigst muligt kommer helt ud til virksomhederne, for for eksempel gennem afgifts- eller skattelempelser, understreger Kirsten Munch.