Brygmester Jan Paul fra Svaneke Bryghus. Foto: Jens-Erik Larsen

Brygmester møder kræsne københavnske kendere

ØL

Brygmester Jan Paul fra Svaneke Bryghus står over for et kræsent og meget vidende publikum af virkelige ølkendere, når han den 4. oktober træder ind i ølbaren Skaal på Kultorvet i København. Med sig har han prøver på det meste af bryghusets undergærede øl.

Skaal er et sted, hvor både indehavere og gæster mener det alvorligt med øl. Som en af Københavns største ølbarer har Skaal 48 forskellige slags øl på fad og yderligere 60 forskellige slags på flaske. Udvalget skifter hver dag, og stedet har flere guidede ølsmagninger om ugen.

– Det er en flok mennesker, der ved en masse om øl og har en masse meninger om det. Så de får nogle ølmarinerede røverhistorier, og jeg får måske lidt tørt på, for der er altid forskellige synspunkter indenfor ølverdenen, fortæller Jan Paul.

– Jeg glæder mig da til det, for det bliver hyggeligt. Vi kender alle sammen hinanden, fordi vi er i en branche, hvor vi støder på hinanden hele tiden.

– Samtidig promoverer det jo bryggeriet, særligt fordi det skal handle om pilsner og anden undergæret øl, der er vores specialitet. Vi har en helt speciel gær, hvor vi nu kører på generation nummer 374. Det er noget, som man normalt ikke ser, fordi man plejer at sige, at en gær kan holde i 10 generationer, siger Jan Paul.

Arrangementet i starten af oktober har fået navnet “Power to the Pilsner”, fordi den mest populære øltype i Danmark nu også vinder frem igen blandt kenderne, der ellers har haft skubbet den til side i de senere år. Det har Svaneke Bryghus dog aldrig gjort, og Jan Paul mener derfor, at bryggeriet nu har en konkurrencefordel i, at pilsner og andet undergæret øl er ved at vende tilbage.

– Alle de andre craftbryggerier er også i gang med at udvikle på deres undergærede øl, fordi folk er ved at genopdage lagerøllen, som man ellers har været på flugt fra i 20 år, hvor det har handlet om alle mulige eksperimenter med nogle ind imellem ret ekstreme ting, siger han.

– Men vi har aldrig lagt lagerøllen til side, så vi har lavet vores lektier. Det betyder, at vi er en tand foran i den tendens, der er fremme nu.