Eget foto

‘Vælgere, dom kommer åf saj sel!’

SATIRE

Tjenger i det når en ette en lång ærbajdsdåg sætter saj i soffan, slår ben op, åbner en palla sprit og føler saj så godt tepas, at en tåger en beslutning som en unge normåla omstændigheder aldrig kunje finga på at tåg? San hadde Øjvind Hesselager ed muligvis, da han en råkål, sen mandåg aftan fik den idé, at Mårten & Månberg skujle hå en hel sida i hans og vårans ajles goa gamle Bornholms Tidendes én gång om månadans. Bordet fånger, Øjvind og det e nuv ena og alena din sjyl, at bornholmerna henover 2020 e inglajt te at læsa om hvordan to, lettere overvægtiga horra frå Svåneka oplever livets gång på Bornholm.

 

Får nuv hår de tåget en beslutning,
som tangerer te årtiets dummasta og
lukker ned får Teflytterservice me
Bornholms svår på Bubbers Bådekår,
Rune Holm i spidsen

 

Og apropos Bornholm – hår vi fået galoperende Alzheimers i skurvognings eller kanj I og hovsa dengång at øn lå ødda hen, hvor butikkerna måtta lukka og alting sto stilla fårdi her va så affolket, at det fik en koncert me Kalle Bråndt til at ligna Rostjile Festivallen? Majet hår vi glømt, såsom at tjekka e-boksings og at ungebøjser kanj vendas to gånga før vask – men at Bornholm lignada et månelandskav og at en væltada ned i fryseboksen og dalreda rungt imelle ærter og flutes i chok over at møda andra kunder i Brøgsen – dét hår vi ønte glømt! Men det hår Winni G. og hela rækkan åf skolebælla i Bornholms Regionskommunans åbenbårt! Får nuv hår de tåget en beslutning, som tangerer te årtiets dummasta og lukker ned får Teflytterservice me Bornholms svår på Bubbers Bådekår, Rune Holm i spidsen – får som Winni sar: “Teflytterna – de kommer åf saj sel!” Hvis det e tefældet, så skujle I kansje sløjfa jerans valgplakåter te næsta valg, får som vi sar: vælgere, dom kommer åf saj sel! Nej, nej, duv – den går fanememaj ønte på os! Hovs på hvorfår I satte servicen i søen og hovs på det når det går den andra vej ijen.

En ødspringer frå overnæmta va at Rune Holm hadde oversolgt Bornholm og lovd lid får majet i forhåld te hva e kunja møda og lava på lijle Bornholm. Ja, onsjyl os – men så e han så allijevel ønte den enasta, som sælger Bornholm på en måda som kanj værka lid overdrevent. Hva me Brængesgårdshavan som i deras tv-reklamer får den gamla hava te at ligna nordeuropas svår på Jurrasic Park me løver og drager, fanemaj så man e i tvivl om det e en reklama får en iskiosk eller et afsnit åf Fångerna på Fortet en sidder og glor på og Destination Bornholm som noterer saj at man kanj “Tag på en skøn gåtur langs østkysten af Bornholm, hvor tankerna kan få frit spil og I virkelig kan blive blæst igennem.” Et blås på østkysten? Nej, får helgede da og!

Sefølgelig oversælger en sit produkt! Klævsjit skujle stå i ed, hvis en ønte fremhævada de goa ting fremfor de dårliga! Ingen brøgger 30.000 kroner på en tv-reklama får at fortælla, at man sælger is og skubber gamla, hullada båda ød på en sø te lyden åf skrajendes silkeaber eller at der stinker åf tång og gamla kondomer på hela strånd! Jøsses tjerna!

Slutteligt og i en helt angen båldgåda kanj vi fårtælla at 5G netværket e landad på Bornholm me en hastighed der får Corona ramte Magnus Cortans te at se ød som om han tjør båglæns! I gamla dåge va en lykkelig båra ens dankort ønte nåede at udløva mens en bestilte onlajn, men idåg ska en knap nok overveja båra at tænka Gogle og patta i samma sætning fårre ens internetfårbingelse hår lajt attanhungerede billeder onlajn, opdatert fasbook og bestilt nissesokka på Wish! I helgede og!

Mårten & Månberg sar tak får denna gång og glær os te at fyjla næste månads avis me ævl og pladder te lyten åf sura, ældre manjga som synes vi staver af helgede te! E livet ønte dajligt!

Tjærlighed frå horrana

 

 

Mårten og Månberg

er en bornholmsk satireduo, som du kan se meget mere til på facebook.com/martenmanberg

Mårten og Månberg skriver i Bornholms Tidende en gang om måneden.