Søstrene Grene, Only og Flying Tiger ved Store Torv i Rønne 2020. Foto: Jens-Erik Larsen

Irmapigen er erstattet af søstre

Irma havde hele seks butikker på Bornholm, da der var flest. Den sidste lukkede den 18. juni 1994 og lå i Torvegade nummer 2 i Rønne. I dag ligger der kædebutikkerne “Søstrene Grene”, “Only” og “Flying Tiger” i bygningen.

Irma udklækkes da enkefru Schepler sælger de første æg fra en lille kælderbutik i Ravnsborggade i 1886. På facaden står der blot: Smør & æg. Mælk & fløde. Og margarine.

I 1907 blev Irmapigen født, da arkitekt Sofus Greiffenbergs datter Else som tre-årig står model til bomærket. Navnet Irma (oprindeligt stavet med J) opstår som en del af et samarbejde med margarineleverandør for at tage kampen op mod Oma Margarine.

I 1936 tændes et af Irmas vartegn – Irma-hønen – og tæt ved den første butik lægger den store neon-høne stadig friske Irma-æg.

Irma åbner i 1950 Danmarks første “selvbetjeningsbutik”.

Irma legendariske direktør (1951-1979) Børge Olsen tager i 1953 til Brasilien efter den perfekte kop kaffe. Lavet med københavnsk postevand. Han hjemfører den nu klassiske Blå Irma Kaffe

I 1970 introducerer Irma løbende en kunstudstilling på sine plastposer. For miljøets skyld ville man inspirere kunderne til at bruge poserne flere gange.

Allerede i 1994 siger Irma “nej tak” til buræg i køledisken. Men et stort JA til dyrevelfærd og økologi. Fra 2016 bruges der heller ikke buræg i nogen af Irmas egne forarbejdede produkter.

Irma er en del af Coop.

 

Irma åbner i Rønne i april 1969. Foto: Algot Lindau.