Formanden for Galler Rasch, Per Jensen, håber, det er muligt både at finde nyt lokale til galleriet og nye, friske kræfter til bestyrelsen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Galleri Rasch holder stormøde for at finde et egnet udstillingssted

KULTUR
Galleri Rasch, som holder til i Nørregade 19 i Rønne, har fået opsagt sit lejemål pr. 31. august 2021.

KULTUR

Galleri Rasch, som holder til i Nørregade 19 i Rønne, har fået opsagt sit lejemål pr. 31. august 2021.

Det er Bornholms Tidende, der ejer bygningen, hvor avisen tidligere blev trykt, og direktør i mediehuset Kim Eland bekræfter opsigelsen.

– Vi skal benytte lokalet til andre formål, siger han uden dog at specificere, hvilke anvendelsesmuligheder der kan komme på tale.

– Men vi har i øvrigt være glade for at have galleriet i huset, så længe det varede. Der bør jo være et udstillingssted i Rønne af den karakter og størrelse, synes jeg, og der har været mange gode udstillinger. Det har også været rart med den leben, det har skabt i huset, og nu håber vi bare for galleriet, at det lykkes bestyrelsen at finde et andet egnet udstillingssted i byen, tilføjer han.

Og det er bestyrelsen med formanden Per Jensen da også gået i gang med.

Tirsdag eftermiddag var der således bestyrelsesmøde, hvor den videre færd blev diskuteret, oplyser han og tilføjer:

– Nogen løsning ser vi ikke lige om hjørnet. Vi indkalder derfor til et “krisemøde/stormøde” den 20. oktober, hvor vores medlemmer, udstillende kunstnere og andre interesserede er inviteret til at deltage. Vi rundsendte en skrivelse om det til de forskellige parter onsdag morgen.

Formanden opsummerer situationen således:

– Lige nu står vi med et udstillingssted uden et sted at udstille, når lejekontrakten ophører. Så det er derfor, vi først og fremmest skal finde ud af, om vi kan finde noget i Rønne, der minder om det sted, vi har nu. Og det forsøger vi at aktivere så mange som muligt til at hjælpe med. I bestyrelsen har vi de seneste år brugt megen energi på at få den økonomiske platform til at hænge sammen, og nu kommer det her oveni. Vi bliver lidt trætte i øjeblikket, kan man vist roligt sige, forklarer han.

Tilskud bortfaldt

For tre år siden ved budgetforhandlingerne efter kommunalvalget blev det besluttet at udfase det kommunale tilskud til galleriet, som da lød på godt 50.000 kroner.

– Og tilskuddet er så endegyldigt bortfaldet fra den 1. juli år, siger han.

– Nu modtager vi overhovedet ingen tilskud. Men ved kunstnernes hjælp, auktioner, vi har afholdt, et par gode udstillinger, som der var en del offentlighed omkring, og hvor rigtig mange besøgende betalte entré for at komme ind, og en øget tilgang af medlemmer har betydet, at vores økonomiske situation sådan set i øjeblikket ser meget fornuftig ud. Så vi står med en forholdsvist fornuftig økonomi, men udsigt til intet sted at udstille.

Hvor mange medlemmer har I?

– I omegnen af 150.

I er jo det eneste store udstillingssted i Rønne, og I mener vel, at der børe være sådan et i Bornholms største by?

– Ja, det mener vi nemlig. Og på den baggrund har vi også tænkt os at rette henvendelse til kommunen, i første omgang job-, udvikling- og fritidsudvalget, og høre, om man der har nogle ideer til, hvordan man kan fastholde et udstillingssted i Rønne.

Let bliver det dog næppe, mener formanden.

– Som jeg ser det, er der ikke så mange lokaler, der spiller med. En af mulighederne kunne selvfølgelig være, når museet flytter ud af Sankt Mortens Gade, for der er et gammelt lokale der, hvor kunstmuseet holdt til i sin tid, men der går jo mange år, inden det sker, siger han.

Og det er vel også umuligt overhovedet at sige, hvad den bygning skal bruges til?

– Ja, det er netop det. Der er så mange ukendte faktorer, så det kan vi slet ikke regne med.

Fortsætter

Sagen er altså lige nu, at ingen har realistiske ideer til, hvor Galler Rasch eventuelt kunne holde til?

– Nej, og det er jo også så nyt lige nu, at vi skal til at finde noget andet. Jeg var selv på ferie, da opsigelsen kom, men så havde vi altså bestyrelsesmøde tirsdag, og onsdag havde vi møde i aktivitetsudvalget, hvor vi har aftalt, at det næste lille års tid kører vi i forhold til vores aktivitetsniveau videre, som om intet var hændt. Det vil vi ikke ændre på, det bliver som vi allerede har planlagt fremtiden i forhold til ferniseringer og arrangementer. Og så ser vi frem til det møde, vi har indkaldt til, og hvor vi skal tale om, hvordan vi kan komme videre, siger Per Jensen.

– Vi håber også på, at vi kan få nogle flere friske kræfter ind, for som jeg sagde er vi efterhånden lidt slidte i bestyrelsen. Det kunne være dejligt, hvis der kom nogen med ny energi og nye ideer.

Galleri Rasch har holdt til i Nørregade siden 2009.