Direktør Steen Jespersen og brygmester Jan Paul fra Svaneke Bryghus modtog prisen. Foto: Berit Hvassum

Svaneke Bryghus er Årets Virksomhed

Svaneke Bryghus blev fredag udnævnt til Årets Virksomhed 2020 på Bornholm.
Bryghuset var nomineret sammen med Bornholm Hotels og Lehnsgaard – Bornholms Oliemølle. De tre virksomheder var udvalgt ud af 15 bornholmske virksomheder, som var indstillet til prisen af bornholmere tilbage i marts måned.

Svaneke Bryghus løb med prisen for sit arbejde med at gøre ølproduktionen i Svaneke grøn og bæredygtig.
Blandt andet ved at bryghuset om kort tid installerer et anlæg, der gør det muligt for bryghuset at genindvinde og genbruge kulsyre og sammen med andre tidligere tiltag vil gøre Svaneke Bryghus CO2 neutralt fra næste år.
Bryghuset drives blandt andet også med vedvarende energi; hvor halvdelen er fra egne solceller og halvdelen købes som grøn, certificeret vind-og solenergi, og skiftede i 2020 til biogas frem for naturgas. Al mask, restproduktet fra ølbrygningen, afhentes af Brændegård til grisefoder.

Det har ikke været en nem beslutning af udpege Årets Virksomhed af de tre, for alle tre nominerede virksomheder gør det rigtig godt på den grønne dagsorden, sagde Winni Grosbøll i sin tale ved udnævnelsen af Årets Virksomhed 2020.

– Svaneke Bryghus belønnes for den strategiske og visionære indsats, vi har set gennem årene, og som vi glæder os til at se endnu mere af i fremtiden, sagde Winni Grosbøll.

Virksomhedernes medspil er vigtigt

Winni Grosbøll slog fast, at en grøn dagsorden ikke bare er politikersnak på Christiansborg eller en opgave for regionskommunen, eller noget “de andre” skal tage sig af. Det er en opgave, som vi alle skal være med til at løse, og det gør mange af de bornholmske virksomheder, mener borgmesteren.

– I det bornholmske erhvervsliv ser vi imponerende tiltag indenfor den grønne omstilling, som er med til at understøtte vores fortælling om Bornholm, som en Bright Green Island. Og er der nogen som kan omstille sig – hvis de vil – så er det Jer i erhvervslivet. I kan langt hurtigere end i det offentlige system integrere nye og innovative løsninger. I er med til at udnytte Bornholm som test-ø, og gøre Bornholm til et interessant samfund at være en del af, sagde Winni Grosbøll.

Styregruppen bag Årets Virksomhed 2020 havde ønsket i år at sætte særligt fokus på virksomheder, der tænker innovation og bæredygtighed som en naturlig del af deres forretning, og dermed understøtter Bornholms vision som værende en Bright Green Island.

Erhvervsprisen uddeles af Bornholms Erhvervsservice, som er et samarbejde mellem Bornholms Regions Kommune, Business Center Bornholm og Erhvervshus Hovedstaden. Frem til den 25. marts kunne alle bornholmere være med til at indstille en virksomhed til prisen, og af dem blev udpegede Bornholms Erhvervsservice tre finalister.