Hammerhusklippen er voksested for over 600 plantearter, hvoraf mange er gamle medicinplanter, der stammer tilbage fra Middelalderen. Foto: Berit Hvassum

Vifte af kulturtilbud i weekenden

GUIDE

Det må være på sin plads at indlede med en undskyldning. Her kunne jeg naturligvis helt generelt undskylde for alle de fejl, jeg begår mellem år og dag – at jeg eksempelvis ikke altid har været topmotiveret i forhold til at undgå madspil, at jeg har købt for mange plastikposer, været på for mange udlandsrejser og formentlig også engang af vanvare har omtalt en kvindelig kollega som “sød”, frem for som “dygtig”.

Hvad sidstnævnte angår har jeg heldigvis notorisk gjort det samme i forhold til mandlige kolleger.

Men denne undskyldning skal specifikt gælde de ting, der måtte ske i denne weekend, men som intet har at gøre med Bornholms Kulturuge, for de har ingen chance for at blive omtalt.

Niks, det er afslutningsweekend for dette kulturelle flagskib, og derfor går jeg all in med anbefalinger fra årets program, som man finder på bornholmskulturuge.dk.

Og undskylder lige i forbifarten også det engelske udtryk “all in” i en dansk lokalavis.

Sorry, det hører ingen steder hjemme.

1. Natur og kultur i et og samme arrangement? Ja tak!

Erichsens Gård i Rønne, som er en afdeling af Bornholms Museum, inviterer til “Et grønt rum i litteraturen”. Der er tale om en litterær slentretur i den smukke historiske byhave, hvor nogle af 1800-tallets store kulturpersoner – Zahrtmann og Drachmann – tilbragte flere somre. Med andre ord: Få et kig ind i litteraturens have, dets sprogblomster og personer lørdag klokken 10-15 i Laksegade. Og det er gratis.

På Grønbechs Gård bliver der budt inden for til familieworkshop, inklusive oplæg om glas og rundvisning i de syv udstillinger. Foto: Berit Hvassum

2. I Hasle bliver det anderledes graverende, dog – heldigvis – ikke graverende alvorligt. På Grønbechs Gård, Bornholms Center for Kunsthåndværk, bliver der budt inden for til familieworkshop, inklusive oplæg om glas og rundvisning i de syv udstillinger.

– Vi benytter gravørmaskiner og laver mønstre på glas eller billedrammer. Vi er en voksen og et barn om én maskine, oplyser centret på kulturugens hjemmeside. Det er lørdag og søndag klokken 11-13. Kulturugebadge er påkrævet.

3. Naturen kan være medicin for sjælen, mener nogle. Men naturen kan også i mere konkret forstand byde på medicin.

Hammerhusklippen er således voksested for over 600 plantearter, hvoraf mange er gamle medicinplanter, der stammer tilbage fra Middelalderen. Tag med på en tur og oplev det hele søndag klokken 10.30-12. Der er start ved foden af frihedsstøtten foran Hammershus. Kulturugebadge påkrævet.

4. Udtrykket beatpoet har en dejlig klang, som kan give mindelser om mange hippe digtere lige fra Jack Kerouac, som omkring 1948 første gang brugte ordet “beatgenerationen”, over Allen Ginsberg og til Dan Turèll.

Og sørme så, Claus Høxbroe er digter og beatpoet og siden debuten i 2006 har han udgivet 17 digtsamlinger og ni spoken word-album. Han bidrager til aviser, tidsskrifter, magasiner, bøger, antologier foruden teaterstykker og undervisningsforløb. Og så kan han opleves søndag klokken 13-14.30 Bornholms Højskole uden for Aakirkeby. Kulturugebadge er påkrævet.

5. Galleri Klejn i Storegade i Allinge er man da nødt til at besøge. Om ikke andet så for at finde ud af, hvad der ligger bag denne lettere kryptiske introduktion:

Du er aldrig helt dig selv. Du et er altid en del af noget større. Hvem er Pinocchio? Hvem er Geppetto? Hvem styrer hånden med den saks, der sætter lige dig fri? Hvorfor kommer der ikke en dukkefører og hjælper os?

Ja, ikke sandt? Det er søndag klokken 13-18.